Aperçu des sections

 • V Divači si bomo ogledali Škrateljnovo domačijo in spominsko sobo Ite Rine ter se zapeljali do Divaške jame in pokukali v skrivnostni svet podzemlja. V Šepuljah si bomo ogledali pršutarno in poskušali, če je pršut pravilno sušen. Poiskali bomo še 200 let staro trto in druge zanimivosti v Šepuljah ter se odpravili proti domu.

  Avtor ekskurzije: Tanja Samec
 • Škrateljnova domačija

  Škrateljnova domačija velja za najstarejšo ohranjeno kraško domačijo. V Škrateljnovi hiši je stalna spominska razstava, posvečena Iti Rini (Idi Kravanja), prvi slovenski filmski zvezdi. Pričakala nas bo vodička, ki nam bo pokazala hišo Ite Rine. Ogledali si bomo film. Učenci bodo rešili delovni list.
 • Divaška jama

  V jami najdemo razne stalagmite, sigaste kope, ciprese, številne zavese in sveče. Največje bogastvo jame pa je Zakladnica z mnogimi belo-rdečimi zavesami ter helektitnimi izrastki in velikimi kristali. Pred jamo nas bo pričakal vodič, ki nas bo popeljal po podzemlju.
 • Pršutarna v Šepuljah

  Posebna specialiteta s Krasa je pršut. Sveža svinjska stegna je treba dobro obdelati, nasoliti in začiniti ter jih sušiti na burji. Prav v Šepuljah je ta pretok zraka za svinjska stegna najbolj ugoden, zato so tam postavili pršutarno, ki je največja v Sloveniji.

 • Šepulje

  <!--[if !ppt]--><!--[endif]-->

  Gručasto naselje (347 m nadmorske višine) leži med Križem in Tomajem. Samo cesta, ki se proti koncu Križa odcepi proti Utovljam in Dobravljam, danes loči Križ od Šepulj. Nekoč je bila ta meja bolj očitna, saj se je prav ob tej poti grofija Petačev srečevala s posestjo goriških grofov.

  Kilometer jugovzhodno od vasi je na samem gotska cerkev sv. Antona. V njej naj bi našli Turki zavetišče za svoje konje, ko so ropali po Krasu. Pred njo je obnovljen kal.

 • Spet doma

  Ob zaključku bomo rešili še evalvacijski list.