Topic outline

 • Izpred šole bomo krenili ob 7.00. Naprošamo vas, da boste točni. Pot nas bo peljala proti slovenski obali. Na obalo bomo predvidoma prispeli ob 8.30, kjer bo naš prvi postanek obisk in ogled Ankarana. Čas bo za malico in WC, po potrebi bomo te stvari urejali že po poti. Nadalje nas bo pot peljala v Koper, kjer nas bo že čakal vlakec, ki nas bo popeljal bo starem mestnem jedru, ogledali si bomo tudo pristanišče. Nato se z avtobusom odpeljemo do Strunjana, kjer se bomo sprehodili po krajinskem parku in na koncu preko tunela prišli do Portoroža, ogledali si bomo Portorož, se sprehodili po naši lepi obali, če bo čas in primerno vreme, tudi zaplavali. V središču nas bo čakal avtobus, ki nas bo v popoldanskih urah odpeljal do Sečoveljskih solin. Nato še samo pot domov, kamor se bomo vrnili v poznih večernih urah, predvidoma ob 21.00.

  Za kosilo je poskrbljeno. Učenci pa naj imajo s sabo pijačo in kak sendvič in nekaj evrov za sladoled.

  Avtor ekskurzije: Nataša Maver Šoba
 • Ankaran

  Ankaran je lep slovenski primosrki kraj, ki ga veliko ljudi ne pozna prav dobro, čeprav ponuja številne možnosti. Naj samo naštejem nekaj teh točk: Debeli rtič, ki je čisto v bližini in ponuja relaksacijo, slovenska transvenzala, prečudovit Kamp, kjer je nešteto možnosti za sprostitev in rekreacijo, prav tako ne bomo pozabili na Pokopališče školjk in še in še.
 • Koper

  Prekrasno staro mestno jedro, ki človeka očara. Šesto največje mesto v Sloveniji. Mesto ima dva uradna jezika, zraven slovenščine še italjanščino. Ob mestu je tudi mednarodno pristanišče Luka Koper. Podnebje v Kopru je submediteransko, kar pomeni, da ima dolga in vroča poletja, mile zime in pogoste vetrove kot so burja, jugo in maestral. Koprsko primorje sestavljata dve zelo različni območji: ozek obalni pas in flišno gričevje v zaledju.

  Ponuja številne turistične zanimivosti, ki človeka ne pustijo ravnodušnega. V poletnem času pa se na starem mestnem trgu odvijajo številne prireditve na prostem.
 • Strunjan

  Pohod po krajinskem parku, prečudovito okolje, sprehod do Belega krža in nazaj proti tunelu, ki povezuje Strunjan in Portorož in po katerm so nekoč prevažali sol. Žalostno je samo to, da Strunjan propada in tukaj bodo nastopili ponovno učenci in naloga 2. Prav tako si bomo praktično pogledali prehod čez tunel, ki vodi do Portoroža, ki bo naša naslednja točka.
 • Portorož

  Urbano naselje na severni obali piranskega zaliva. Razvil se je v zavetrni legi pod strmim flišnim grebenom. Pristanišče je zavarovano pred burjo. Portorož je izrazito turistični kraj s hoteli, marino, v bližini pa so Sečoveljske soline in manjše mednarodno letališče.

  Najboljše pa so v Portorožu kavice in ostala majhna razvajanja, ki si jih tukaj morate privoščiti.
 • Sečoveljske soline

  Sečoveljske soline so največje delujoče slovenske soline. ki se raztezajo na približno 650 ha površine ob ustje reje Dragonje pri Sečovljah. Nastale so v karolinški dobi, prvič so bile omenjene leta 804. V bližini so še Strunjanske soline, ki pa so mnogo manjše.

  Danes soline nimajo večje gospodarske vloge - njen osnovni namen je naravovarstveni in kulturni. Ohranjajo se solinarske navade, celotno območje solin pa daje zavetje številnim rastlinskim in živalskim vrstam.