Topic outline

 • Odhod iz Ljubljane ob 7.15 izpred Tabora. Pot nas bo vodila po avtocesti do Postojne, kjer si bomo ogledali Postojnsko jamo (vstopnina 12,50 evrov). Po ogledu kraške jame se bomo odpravili proti Lipici in si popestrili dan z ogledom naših lipicancev v prijetnem naravnem okolju (vstopnina 7,30 evrov). Avtobus nas bo v nadaljevanju zapeljal v Štanjel, kjer si bomo ogledali zanimiv Ferarijev vrt in mogočni grad. Zatem se bomo zapeljali skozi celotno planoto krasa do majhnega mesta Miren, kjer si bomo ogledali Mirenski grad. V poznem popoldnevu se bomo sprehodili po Ajdovščini in opazovali zanimivo gradnjo hiš, staro mestno jedro in se ob tem vprašali, zakaj ljudje na strehe (strešnike) starih hiš polagajo kamenje.... Predviden prihod v Ljubljano (Tabor) ob 19. uri.

  Avtor ekskurzije: Nina Hvala Klančič
 • Postojna


  V Postojni se bomo ustavili v Postojnski jami.Postojnska jama je 20.570 m dolg kraški jamski sistem v bližini Postojne in je največji v Sloveniji.

  K jamskemu sistemu Postojnske jame sodijo tudi Otoška jama, Magdalena jama, Črna jama, Pivka jama... Jamo je ustvarila ponikalnica reka Pivka, ki iz Postojnskega kraškega polja ponikne pod hrib Sovič in nadaljuje svoj podzemni tok proti podzemnemu sotočju z reko Rak v Planinski jami in priteče na plano kot reka Unica. Podzemni tok reke Pivke je v dveh milijonih letih postopoma zniževal svojo strugo in tako ustvarjal različna nadstropja jame. Stalna temperatura v notranjosti jame je bila še pred nekaj leti približno 8 °C, danes pa se giblje med 8 in 10 °C. Višje temperature že omogočajo rast lišajev na kapnikih, kar preprečuje nadaljnjo odlaganje apnenca in rast kapnikov.

  Največja globina jame je 115 m.  Postojnska jama: http://www.postojnska-jama.eu/
 • Lipica

  V Lipici se bomo ogledali kobilarno.
  Kobilarna Lipica je zibelka vseh lipicanskih konj na svetu. Danes je eden najlepših kulturno-zgodovinskih spomenikov Republike Slovenije, njena bogata zgodovina pa sega v daljne leto 1580.
  Stoletja se že ponaša s tradicijo vzreje in selekcije konj čistokrvne pasme. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je odprla klasično šolo jahanja, s katero se še danes udeležuje konjeniških prireditev po vsem svetu.

  kobilarna lipica: http://www.lipica.org/si/

 • Štanjel

  Štanjel je slikovito kraško naselje v Občini Komen. Je terasasto razporejeno proti vrhu 363 m visokega griča Turn. Značilnost naselja so ozke ulice s kamnitimi hišami, ki vsebujejo raznolike kamnoseške izdelke.
  Ferrarijev vrt je park, ki ga je Maks Fabiani uredil za dr. Enrica Ferrarija in je kot najpomembnejša parkovna ureditev iz časa med obema vojnama uvrščen med spomenike državnega pomena in ima danes status krajinskega parka.

  Grad Štanjel: http://www.slovenia.info/?turisticni_ponudniki=6269&lng=1


 • Miren

  V Mirnu pri Novi Gorici si bomo ogledali zanimivo čevljarsko zgodovino, ki sega že v leto 1908. Miren je bil znan po številnih čevljarskih delavnicah, ki jih je takratni župan uspešno združil in nastala je zelo prepoznavna blagovna znamka otroške obutve CICIBAN, ki je aktivna še danes....
 • Ajdovščina

  Rodovitna in vinorodna Vipavska dolina je že od nekdaj vabila človeka, da se je v njej naseljeval. Zgodovinarji domnevajo, da je bila naseljena že v času pred našim štetjem, morda celo v mlajši kameni dobi. Velik razcvet je doživela v času rimskega imperija, o čemer priča vrsta najdišč.

  ZANIMIVOST:

  Posebnost dežele je burja, hladen in sunkovit veter, ki se s planot spušča proti dolini. Povprečna hitrost burje je 80km/h, pozimi pa njeni sunki sežejo tudi preko 200km/h.