Oris teme

 • ČAS

  LOKACIJA

  AKTIVNOSTI

  6.45

  Novo mesto

  zbiranje, preverjanje prisotnosti

  7.00

  Novo mesto – Ljubljana – Štanjel (na poti 15. minutni postanek za WC)

  9.30

  Štanjel

  ogled kraške hiše in Ferrarijevega vrta

  10.15

  Štanjel - Hrastovlje

  11.15

  Hrastovlje

  ogled cerkve Svete Trojice v Hrastovljah

  terensko delo

  11.45

  Hrastovlje - Ankaran

  12.10

  Ankaran

  prosto za WC, kavo…

  12.40

  Ankaran (center) – Ankaran (školjčišče)

  12.45

  Ankaran (školjčišče)

  ogled školjčišča

  terensko delo

  13.35

  Ankaran - Koper

  13. 50

  Koper

  ogled mesta, kosilo

  15.30

  Koper - Piran

  16.00

  Piran

  ogled mesta in akvarija

  16.45

  Piran – Ljubljana – Novo mesto (na poti postanek za WC)

  19. 15

  Novo mesto

   

  Avtor ekskurzije: Matej Cizelj
 • Štanjel

  Zaradi prometno-geografske in strateške lege je bil Štanjel pomemben že od mlajše železne dobe dalje. Naselje se je razvilo v romanski dobi in se naglo širilo po gozdiču navzgor. Niz hiš so terasasto razporejene po pobočju 364m visokega Turna. Ozke ulice se ob izteku razširjajo v majhne trge, sredi katerih izstopajo kamniti vodnjaki. Hiše so zgrajene iz kamna, z bogatimi kamnoseškimi elementi, slikoviti kraške z ozkimi okni, portali, dimniki, konzolami in celo s kamnitimi strešnimi žlebovi. Veliko je gotskih sestavin, ki dokazujejo, da je naselje že takrat doseglo današnji obseg. Renesančno baročni grad in poznogotska cerkev sv. Danijela daje Štanjelu svojevrsten pečat. Najstarejši ostanki gradu segajo v srednji vek, dokončno podobo pa so mu dali grofje Cobenzi ob koncu 17. stoletja. Za svojo grobnico so si zazidali cerkev sv.Danijela, ki je bila zgrajena sredi 15. stoletja in predelana v 17. stoletju. V 15 stoletju je bila zunaj naselja na sosednjem griču zgrajena manjša pokopališka cerkev sv.Gregorja. Tu je tudi pokopan arhitekt Maks Fabjani. Zaradi nevarnosti turških vpadov so Štanjel konec 15. stoletja zavarovali z obzidjem, ki je vklenilo v svoj okvir hiše, cerkev in grad. Prve hiše zunaj utrjenega naselja so nastale šele v 19. stoletju. Še vedno ne povsem urejen in tudi še v ruševinah stoji kot mogočen pomnik tradicije in kulture. Kljub času opozarja in vabi. To je Štanjel….

 • Hrastovlje

  Hrastovlje so mediteranska vas v občini Koper, na severozahodnem robu slovenske Istre. Vas je poznana po freskah v lokalni cerkvi, poimenovanih Mrtvaški ples.

 • Ankaran

  Ankaran leži na južnem pobočju Miljskega polotoka, na samem začetku slovenskega dela istrske obale, nedaleč od državne meje z Italijo.  Eno izmed najlepših obmorskih naselij pri nas je docela zaščiteno od severnega vetra – burje. Zaradi te svoje naravne lega je bilo območje Ankarana naseljeno ze v rimskem času. Antično ime za to obmocje se je glasilo Ultra (ital. Oltra – oltre il mare, prek morja). Na tem kraju so med gradnjo zdravilišča naleteli na mozaik iz rimske dobe, ki je shranjen v koprskem Pokrajinskem muzeju.

  Leta 1072 so se sem naselili menihi iz Benetk, ko jim je tržaski škof Adalger podaril cerkev sv. Apolinarija (s. Apollinare del Gasello) iz 10. stoletja. Benedektinci so cerkev povečali in k njej prizidali samostan, katerega se je kasneje oprijelo ime s. Nicolo d’Oltra. Menihi so se ukvarjali predvsem z oljkarstvom in pridelovanjem vina. Ker so pri teh opravilih potrebovali pomoč, so začeli priseljevati kolone iz sosednje Furlanije.

  Po letu 1641, ko je po Istri pustošila kuga, so menihi zapustili kraj sv. Nikolaja in ker je samostan kmalu načel zob časa, ga je leta 1774 odkupila koprska družina Madonizza ter ga spremenila v poletno rezidenco.

  Ugodna prisojna lega, blaga klima in bujno sredozemsko rastlinstvo je nedvomno vplivalo na razvoj zgodnjega turizma v Ankaranu. Avstrijci so namreč prav tu zgradili zdravilišče za svoje mornariske oficirje.

  Danes je v Ankaranu eden največjih avtokampov v Sloveniji s 1600 prostori za kampiranje. Tu so tudi bazeni, športna igrisča in predvsem okoli kilometer dolga peščena plaža, starejsim domačinom bolj znana po imenu San-Nicolo’. Plaža se v svojem južnem delu zakljucuje s pomolom, ki je obenem tudi zadnja tocka slovenske gorske transverzale.

  Ena od (manj znanih) posebnosti Ankarana je tudi Reslov gaj, ki se razprostira na bližnjem Jurjevem hribu. V tem gaju so predstavljene značilne drevesne vrste hrastovega gozda ter mnogo drugih zanimivih vrst rastlin.

  Ankaran se je v zadnjih dveh desetletjih močno razširil. Stanovanjske soseske hitro rasejo v pobočje miljskega polotoka. Ob vznožju pobocja se je ze oblikoval center Ankarana, ki s svojimi številnimi storitvenimi dejavnostmi oskrbuje vsakdanje življenje v tem mirnem, a poleti se kako zivahnem naselju.

  Čisto na koncu turističnega naselja Ankaran se v morje izliva potoček z imenom Selvadego. Od tu naprej se lahko sprehodimo po naravni plaži, kjer je tudi manjše sidrisče. Na tem mestu lastniki čolnov pripravljajo svoja plovila za varen odhod na morje.

 • Koper

  Koper je šesto največje mesto v Sloveniji in največje ob obali s 23.726 prebivalci, sedež Mestne občine Koper. Mesto ima dva uradna jezika, poleg slovenščine tudi italijanščino. Ob mestu je mednarodno pristanišče Luka Koper.

 • Piran

  Piran je staro mediteransko in pristaniško mesto v Slovenski Istri, ki leži na samem rtu Piranskega polotoka. Mesto je pravzaprav en sam velik muzej, saj ima ohranjeno srednjeveško zasnovo z zanimivo arhitekturo ter bogato kulturno dediščino. Ozke ulice ter tesno stisnjene hiše dajejo mestu prav poseben čar. Piran je danes upravno središče ter tudi pomembno slovensko turistično središče. Kot zanimivost: Piran je bil v letih med 1909 -1953 s Portorožem in Lucijo povezan z električno železnico. Najbolj opazna stavba v Piranu je nedvomno stolna cerkev Sv. Jurija, ki je tudi zaščitnik mesta Piran. Cerkev je nastala približno v 12. stoletju, današnjo podobo pa je dobila leta 1637. Zvonik cekve Sv. Jurija je bil dograjen 1608 in je pomanjšana kopija zvonika Sv. Marka v Benetkah.