Oris teme

 • Ekskurzija je celodnevna, namenjena pa je spoznavanju spominske poti Srečka Kosovela, ki je dolga približno 7 km in vodi od Sežane do Tomaja, ter poti njegovega sodobnika, R. M . Rilkeja, ki poteka po italijanski strani Tržaškega zaliva.

  Zberemo se ob 7.30h pred OŠ Ledina, kjer se vkrcamo na avtobus in se peljemo proti Primorski. Prvi postanek je pred OŠ Srečka Kosovela v Sežani, od koder bomo pot nadaljevali peš. Ustavili se bomo v Kosovelovi rojstni hiši (zdajšnja Ljudska univerza), si ogledali njegovo spominsko sobo in poslušali recitacije pesmi v slovenščini in angleščini. Pot bomo nadaljevali mimo Polajevega stolpa, knjižnice Srečka Kosovela, cerkve Sv. Martina, vojaškega pokopališča pri vznožju hriba Tabor in šli naravnost v kraško gmajno. V Šmarjah pri Sežani bomo pojedli malico in pot nadaljevali proti Tomaju, kjer si bomo gledali Kosovelovo domačijo, kjer je pesnik nekaj časa živel in tam tudi umrl. Ogledali si bomo tudi pokopališče, kjer so pokopani skoraj vsi Kosoveli. Po postanku v Tomaju se bomo vkrcali na avtobus in se peljali proti Devinu, kjer si bomo ogledali še Devinski grad in se nadihali svežega zraka. V Ljubljano bomo prispeli proti večeru.

  Avtor ekskurzije: Tjaša Funa
 • Sežana

  Dijaki si bodo ogledali Kosovelovo spominsko sobo v njegovi rojstni hiši in poslušali recital njegovih poezij v slovenščini in angleščini. Ustavili se bomo tudi v Kosovelovi knjižnici, kjer je pesnikova študijska soba.

 • Šmarje pri Sežani

  V Šmarjah si ogledamo značilno kraško arhitekturo: "portone", "borjače", "ganke" in "latnike" in Marijino cerkev iz leta 1505, kar dijaki fotografirajo (vsaj 3 fotografije).
 • Tomaj

  V Tomaju se bomo najprej ustavili v spominski hiši družine Kosovel, ki je bila včasih šola, in si ogledali zbirko, ki predstavlja vse člane družine. Pri Kosovelih je bilo zanimanje za umetnost splošno. Hodili so v Trst v gledališče in na koncerte ali k prijateljem in znancem, ki so bili podobnega duha, in ti so bili večkrat gostje pri njih v Tomaju. Manj znano je, da je bil tudi Srečkov brat Stano pesnik in novinar, sestra Anica je bila profesorica slovenščine in primerjalne književnosti, oče Anton pa je bil nadučitelj v Pliskovici in v Sežani.
  Zadnji postenek v Tomaju je ogled groba, kjer so pokopani skoraj vsi Kosoveli.


 • Devin

  Iz Tomaja se bomo odpeljali v Italijo do Devina, kjer si bomo ogledali Devinski grad, bunker, ki je bil med 2. svetovno vojno vklesan v pečino nad morjem in delček poti, imenovane po Rainerju Marii Rilkeju, ki je v gradu bival leta 1910. Ta je močno očaral grofico Marijo, tam pa je začel pisati svoje prve elegije, poznane pod imenom Devinske alegije, posvečene mladi grofici. Devinski grad so skozi njegovo zgodovino obiskali številni pomembni gostje, med njimi književniki Anton Ačkerc, Simon Gregorčič, Dante Alighieri, Mark Twain, Paul Valery, Gabriele D'Annunzio, glasbenika Johann Strauss in Franz Lizst ter predstavniki habsburške cesarske družine in plemstvo.
 • Ljubljana

  Ob prihodu v Ljubljano se bomo sprehodili še do Križevniške ulice, kjer je Kosovel nekaj časa živel, ko je študiral romanistiko, slovenistiko in pedagogiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Na tej ulici je živelo še nekaj znanih slovenskih ustvarjalcev (Zois, Linhart, Prešeren, Smole, Matej Bor, itd.), v lanskem letu je na tej ulici zaživel Mini teater, četrt pa se je preimenovala v Kulturno četrt Križevniška.