Kursthemen

 • Z avtobusom se ob 8.00 odpravimo izpred Dolgega mosta in nadaljujemo pot po avtocesti do Goriških brd. Tam si ogledamo razgledni stolp in se posladkamo s češnjami. Pot nadaljujemo do Lipice, kjer si ogledamo kobilarno in predstavo v maneži. Pokažejo nam tudi nego konj. Naslednja postaja je Hrastovlje, kjer si v cerkvici sv, trojice ogledamo freske slavnega Mrtvaškega plesa, imamo tudi predavanje o zgodovini cerkve in pomenu fresk. Na počitek se odpravimo v Portorož, kjer imamo prost čas, ki ga namenimo kopanju, kosilu...Vračamo se ob 18.30. S seboj potrebujete kopalke, brisačo, kremo za sončenje, pijačo, lahko tudi fotoaparat in malico, mobiteli niso zaželeni. V Ljubljano (Dolgi most) se vrnemo ob predvidoma 20.00.

  Avtor ekskurzije: Tjaša Funa
 • Goriška brda

  Goriška brda so obmejna gričevnata, prometno odmaknjena in še vedno predvsem kmetijska pokrajina na skrajnem zahodu Slovenije. So najbolj sredozemski del našega Posočja in že od nekdaj veljajo za tipično gričevnato pokrajino s tržno usmerjenima vinogradništvom in sadjarstvom. Čeprav so že stoletja pokrajina od meji, jih je tudi zadnja razmejitev po 2. svetovni vojni nesmiselno prerezala, tako da sta njihov južni in skrajni zahodni del v Italiji (italijansko ime zanje je Collio), s tem pa so tam ostali tudi številni Slovenci. Za ime pokrajine se že dolgo enakovredno uporabljata izraza Brda in Goriška brda. Čeprav je med domačini v rabi edino prvi, se je v geografski in drugi literaturi bolj uveljavil drugi, ki natančneje opredeljuje lego pokrajine in jo razlikuje od drugih vinorodnih goric na Primorskem.

 • Lipica

  Lipica je naselje v Občini Sežana in pomembno konjeniško središče na kraški planoti ob cesti Sežana-mejni prehod Lipica.

  Osrednja znamenitost Lipice je kobilarna, kjer poteka vzreja svetovno znanih konjev - lipicancev. Kobilarno je ustanovil avstrijski nadvojvoda Karel leta 1580. Konjeniško-turistični center Lipica ima tu velike travnate pašne površine, kobilarno, pokrito jahalnico in igrišče za golf.

  V Lipici je tudi galerija Avgusta Černigoja, slovenskega slikarja in konstruktivista. V galeriji je zbranih preko 1400 njegovih del, približno 400 pa je postavljenih na ogled.

 • Hrastovlje

  Hrastovlje so mediteranska vas v Občini Koper, na severozahodnem robu slovenske Istre pod Kraškim robom. Vas je mednarodno poznana po freskah lokalne cerkve, poimenovanih Mrtvaški ples.

  Hiše v tem gručastem naselju so izrazito mediteranskega oziroma kraškega tipa, tj. z mnogimi portali in oboki iz apnenca. Zadnji popis je naštel 143 prebivalcev. Večina teh dnevno migrira v večja središča, kakršni sta Koper in Dekani. V bližini vasi obratuje prašičja farma, v vasi pa gospodarsko aktivnost pomenita gostilna in turizem na vasi. Vas z Rižano in tamkajšnjo regionalno cesto ter bližnjo državno avtocesto A1 povezuje zastarela lokalna cesta, ki se zaključuje v sosednjem naselju Dol pri Hrastovljah.

 • Portorož

  Portorož [Portoróž] je urbano naselje na severni obali Piranskega zaliva v občini Piran. Razvil se je v zavetrni legi pod strmim flišnim grebenom. Pristanišče je zavarovano pred burjo. Portorož je izrazito turistični kraj s hoteli, marino, v bližini pa so Sečoveljske soline in manjše mednarodno letališče (IATA: POW, ICAO: LJPZ). V Portorožu delujejo Srednja pomorska šola Portorož, Fakulteta za pomorstvo in promet univerze v Ljubljani ter od leta 1995 Visoka šola za hotelirstvo in turizem. Tu ima svoj sedež ladjarsko podjetje Splošna plovba Piran.