Topic outline

 • S kolesi se bomo odpravili na pot po zapuščenih železniških tirih Paranzane. Ta železnica je bila speljana od Trsta do Poroče, v tridesetih letih prejšnega stoletja pa je bila ukinjena. Z avtomobili se bomo pripeljali na naše izhodišče v Škofijah. Od tam se bomo s kolesi peljali do Portoroža. Pot vodi skozi stara mesta in naselja, enkrat tik ob morju, drugič med vinogradi in nasadi oljk. Speljana je skozi kratke urejene tunele, prečka doline in se vzpenja preko gričev. Slovenski del Parancane je že skoraj v celoti asfaltiran. Pot je primerna za vsakogar, ni prezahtevna, je pa zanimiva, raznovrstna in informativna.

  Parenzana je bila 34 let osrednja kopenska komunikacijska vez med Istro in Srednjo Evropo. Danes tej poti pravimo tudi Pot prijateljstva, ker je nastala po skupni odločitvi slovenskih, italijanskih in hrvaških občin, skozi katere je nekoč vozila priljubljena Parenzana. Rečemo ji tudi pot zdravja, saj jo lahko danes uporabljamo za rekreacijo.

  Mi bomo s kolesi prevozili nekaj več kot 20 km (najbolj zagreti kolesarji dvakrat toliko), od Sečovelj do Portoroža. Na poti se bomo večkrat ustavili. V Izoli si bomo ogledali muzej Parenzane, v Kopru bomo videli pristanišče in ugotavljali zakaj ladje ne potonejo, v Strunjanu bomo merili povprečno hitrost vožnje s kolesi skozi tunel in iskali krivca, ki nam bo oteževal prvi del poti od Strunjana do Portoroža. Na štartni in ciljni točki bomo s pomočjo e-kviza preverjali naše znanje o Parenazni. Več o Parenzani na:  http://www.koper.si/index.php?id=7435&item=2001845&page=znamenitostiinatrakcije_single

  Avtor ekskurzije: Natalija Podjavoršek


 • ŠKOFIJE

  V Škofijah bomo parkirali avtomobile, pojedli dopoldansko malico in se pripravili za kolesarjenje. Ne pozabite na čelade, plastenke z vodo, eno rezervno zračnico, prigrizek za na pot in vetrovko. Pred odhodom na pot bomo rešil še e-kviz o glavnih značilnosti Parenzane.


 • KOPER

  Pot nas bo vodila mimo Kopra. V Kopru je naše edino pristanišče. V pristanišču bomo zagotovo videli veliko ladji. Ob tem pa se zastavlja zelo pomembno vprašanje. Kako je mogoče, da ladja, ki je težka več ton plava na vodi, nekaj gramov težek žebljiček pa v vodi takoj potone. Ali mogoče ti poznaš odgovor? Še ne? Potem je pravi čas, da rešiš prvi delovni list in najdeš odgovor?

 • IZOLA

  V Izoli bomo obiskali muzej Parenzane.

  Muzej Parenzana predstavlja zgodovino, značilnosti in zanimivosti ozkotirne železnice Parenzane, ki je v začetku prejšnjega stoletja povezovala kraje od Trsta do Poreča, med drugim tudi Izolo.
  Bogato fotografsko gradivo in drugi dokumenti povezani s progo, redki in unikatni železniški modeli ter velik zemljevid Parenzane, vas bodo popeljali skozi zgodovino tega tehniškega spomenika, hkrati pa boste spoznavali tudi tradicijo tukajšnjega prebivalstva in lepote Istre.
  Posebno pozornost si zasluži ena najbogatejših zbirk modelov vlakov na svetu, last Izolana Josipa Miheliča. Zbirka je na ogled v muzeju.

  Delovni čas
  ponedeljek - petek 9.00 - 15.00
  sobota, nedelja zaprto
  Vstopnina
  1,50 € skupine, upokojenci, študentje, otroci
  2,10 € odrasli

  Naslov: Ulica Alme Vivoda 3 / +386 5 641 73 57
  VIR: http://www.izola.info/imenik.php?objekt=233
 • STRUNJAN

  Pred nami je tunel. Poišči oz. izmeri potrebne podatke in povej s kolikšno povprečno hitrostjo si se peljal skozi tunel?
  Sledi vožnja po klancu navzgor. Da boš vedel kdo je krivec zato, da vožnja po klancu ni vedno najbolj prijetna, reši delovni list številka 2. • PORTOROŽ

  Za nami je polovica poti. Čas je, da rešimo še zadnji kviz, nato pa se okrepimo z pizzo v eni od pizerij. Sledil bo počitek na obali. Šoferji avtomobilov in tisti najbolj zagnani kolesarji se bodo vrnili s kolesi po isti poti nazaj do Sečovelj, bolj utrujeni pa bodo čakanje izkoristili za počitek na obali. Lahko tudi za ogled akvarija v Portorožu.