Topic outline

 • Ekskurzija bo potekala po slovenskem primorskem svetu. Cilji ekskurzije so spoznati Slovensko primorje

  Avtor ekskurzije: Tanja Samec
 • Hrastovlje

  Hrastovlje so mediteranska vas v občini Koper, na severozahodnem robu slovenske Istre pod Kraškim robom. Vas je mednarodno poznana po freskah lokalne cerkve, poimenovanih Mrtvaški ples.
  Mrtvaški ples je freska v Cerkvi sv. Trojice v Hrastovljah, ki jo je naslikal Janez iz Kastva leta1490. To je slikarska ali grafična podoba plesa ali sprevoda, v katerem so po stanovih razporejeni živi ljudje,skeketi mrličev in smrt sama. Freska je dolga sedem metrov.
 • Akvarij v Piranu

  V akvariju, ki ima več bazenov, v glavnem osvetljenih z umetno svetlobo, ponekod pa skozi okna preseva tudi naravna, lahko opazujemo navadno hobotnico, navadne špare, zobatce, pisane ustnače, glavače, menule, babice, brancine, pri nas zelo redko veliko kirnjo in še mnogo drugih morskih živali. Seveda si lahko ogledamo tudi alge, na primer sargaško algo, pozejdonko in cistoziro.
 • Z barko ob slovenski obali

  Z barko si bomo ogledali slovensko obalo. Peljali se bomo od Pirana do Sečoveljskih solin.
 • Soline

  Sečoveljske soline so največje delujoče slovenske soline, ki se raztezajo na približno 650 ha površine ob ustju reke Dragonje pri Sečovljah. Geografsko gledano so najsevernejše soline v Sredozemskem morju.
 • Kaktusov vrt v Seči

  Zakonca Magda in Rok Grašič se ponašata vsaj s tremi slovenskimi rekordi: imata največjo zbirko kaktusov v Sloveniji, med katerimi sta tudi daleč naokoli najvišji, več kot šest metrov visok cereus, in najstarejši, 50 let star taščin stol ali zlata krogla (eschino cactus grisoni).
 • Tonina hiša

  Kmečka hiša v Sv. Petru, po domače Tonina hiša, je svojevrsten etnološki spomenik. Ob prenovi so bile ohranjene značilnosti istrskega kmečkega stavbarstva, prikaz oljarstva v pritličju ter kmečka kuhinja in soba v nadstropju pa predstavljajo način življenja istrskega kmeta v preteklosti.

  Vrhkletna stavba z dvokapno streho je zidana iz kamna. Ohranjeno kamnito stopnišče se zaključi z "baladurjem", pokrito teraso pred vhodom v bivalne prostore. Na severovzhodni fasadi je viden dimniški, "kaminski" prizidek, ki se je nekdaj uporabljal za oljarske dejavnosti.. Zunanjo tipiko stavbe zaključujejo preprosto obdelani kamnoseški detajli oken in vhodov ter kritina iz korcev. Tudi notranjost stavbe je ohranjena v celoti. Spodnji prostori so pred obnovo hiše služili poljedelskim, sadjarskim, vinogradniškim in oljarskim dejavnostim, v 19. stoletju pa je bila v njih oljarna.

  http://www2.arnes.si/~kppomorskim2/slike/pi8.jpg


 • Naloge