Topic outline

 • V torek, 2.4.2013 se bomo odpravili na ekskurzijo v Zasavje. Odhod izpred šole je ob 7.30. Prvi postanek bo v Podgorici, kjer si bomo ogledali izobraževalni center za jedrsko tehnologijo. Pot nas bo nato vodila naprej do geometričnega središča v Zgornji Slivni pri Vačah, poleg tega pa si bomo na Vačah ogledali tudi vaško situlo in fosilno morsko obalo. Pot bomo nadaljevali na Bogenšperk, kjer si bomo ogledali dobro ohranjen grad katerega lastnik je bil tudi Janez Vajkard Valvasor. Odpeljali se bomo še v dva zasavska mesta in sicer Kisovec pri Zagorju, kjer si bomo ogledali rudarski muzej ter v Trbovlje, kjer se bomo spremenili v rudarje in si ogledali rudniški rove. Prihod pred šolo predvidoma ob 20.00.

  Obvezna oprema: pohodni čevlji, malica in negazirana pijača.

  Avtorica ekskurzije: Katja Cedilnik
 • Podgorica

  V Podgorici si bomo ogledali reaktorski center, ki je del inštituta Jožefa Štefana. Predavatelj nas bo seznanil na kakšen način se pretvori jedrsko energijo v električno in kako v Sloveniji ravnajo z radioaktivnimi odpadki.
  Naloga učencev je, da pred odhodom na ekskurzijo pripravijo vprašanja v zvezi z jedsko energijo in aktualno problematiko v zvezi z njo. Vprašanja bodo nato zastavili predavatelju.
 • Vače

  Vače so znane po znameniti vaški situli in drugih pomembnih arheoloških najdbah iz obdobja 5. in 6.st. pred n.št. ter po dejstvu, da se nahajajo skoraj natanko v geometričnem središču Slovenije. V lokalnem muzeju so predstavljene najpomembnejše arheološke najdbe, v njem pa je na ogled tudi slovenska geološka zbirka. V spremstvu gledaliških igralcev gledališča Kolenc, se bomo sprehodili po arheološki poti.
  Naloga učencev je, da si zapišejo katere arheološke najdbe so odkrili na Vačah in iz katerega zgodovinskega obdobja so te najdbe.
 • Bogenšperk

  Takorekoč v središču Slovenije, na severnih obronkih dolenjskega gričevja, na nadmorski višini 412 m, ob glavni cestni povezavi Dolenjske in Zasavja, leži renesančni grad Bogenšperk, eden najpomembnejših kulturnih spomenikov na Slovenskem. Ogledali si bomo tudi notranjost gradu.
  Naloga učencev je, da izpolnijo delovni list.
 • Kisovec

  Leta 1995 je bila strojnica jaška rudnika Loke pri Kisovcu spremenjena v manjši rudarski muzej. Fotografsko in dokumentarno gradivo ter različna orodja in pripomočki prikazujejo zgodovino rudarjenja in posamezne izseke iz dela rudarjev. Na zunanji ploščadi okrog jaška je predstavljen razvoj jamskega transporta, prikazani so načini pridobivanja premoga in različna podporja.

  Naloga učencev je, da si zapišejo imena petih predmetov, ki so jih videli v muzeju in da opišejo življenje rudarjev v preteklosti.
 • Trbovlje

  Odpravili se bomo v Perkmandeljčevo kraljestvo v rudnik Trbovlje-Hrastnik. Podzemna kraljestva že od nekdaj pripadajo škratom. Tako rudniška bogastva povsod po svetu varujejo Perkmandeljci. Opis iz leta 1930 pravi, da gre za majhnega škrata z rumeno brado in rdečimi, izbuljenimi očmi. Oblečen je v rudarsko uniformo in na glavi nosi nekakšno kučmo. Ker je v jami vedno tema, si je svetil z zeleno ali modro svetilko...

  Pohod po Perkmandeljčevem kraljestvu bo trajal približno 2 uri. V rudniku bomo dobili tudi malico.

  Učenci imajo dve nalogi: doma rešijo delovni list in zapišejo kakšni so bili njihovi občutki na pohodu po Perkmandeljčevem kraljestvu. Občutki tega pohoda naj bodo zapisani na listu A4 format.