Oris teme

 • Splošno

  Zbor je na Taboru ob 8.uri. Odhod je predviden najkasneje ob 8.15 (kot je pričetek prve šolske ure).
  Pot nas pelje proti Kranju, Prešernovemu mestu. Prispemo približno ob 8.50. V Kranju se ustavimo pred hotelom Creina in pot peš nadaljujemo do Prešernovega gaja. Pojemo šolsko malico. Odpravimo se ob 9.45.
  Pot nadaljujemo proti Kropi. Predviden je prihod ob 10.15 uri, odhod pa ob 11.15.
  Iz Krope se odpravimo na Jamnik. Prihod ob 11.45. Sprehodimo se do znamenite cerkvice, se orientiramo, odhod ob 12.15.
  V Dražgoše prispemo ob 13.00, si ogledamo spomenik in mozaik. Pojemo malico. Odhod proti Železnikom ob 13.45. V Železnikih smo ob 14.15. Si ogledamo plavž in odpravimo proti Škofji Loki. Prihod v Škofjo Loko je predviden ob 15.15. Polurni sprehod po starem mestu in nato odhod preko Soriškega polja v Ljubljano. Prihod v Ljubljano je predviden ob 16.30.

  Avtor ekskurzije: Vladka Mladenovic
 • Kranj

  V Kranju bomo obiskali Prešernov gaj. Si ogledali Prešernov grob in grob njegove hčerke. Zapeli bomo tudi Zdravljico. Izpolnili bomo učni list z vsemi osnovnimi podatki o Prešernu in pojedli šolsko malico.
 • Kropa

  Ogledali si bomo Kropo kot eno najbolj ohranjenih središč slovenskega fužinarstva. Slovenska peč je vredna ogleda. Delovala je od 14. do sredine 15. stoletja. V višino je merila 3 metre. Koliko železa so pridobili za kovanje v desetih urah? Polnih 200 kg. Veliko, kajne!

  Obiskali bomo tudi slovensko peč: http://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:Kropa_01.jpg
 • Jamnik

  Iz Krope se bomo popeljali po močno vijugasti cesti na Jamnik, kjer se bomo sprehodili do cerkvice sv. Primoža. Priporočamo protivetrovna oblačila, saj na Jamniku močno piha. To je namreč priljubljeno zbirališče amaterskih izdelovalcev jadralnih letal.
 • Dražgoše

  Se še spomnite Dražgoške bitke? Že samo obisk spomenika v Dražgošah nam ostane močno v spominu. Ko pa si pogledamo mozaik znanega slikarja Iva Šubica, ki prikazuje omenjeno bitko, nam le ta močno sede v srce. Iz spomenika se bomo obrnili proti Bičkovi skali, ki je simbol Dražgoš.
 • Železniki

  Plavž v Železnikih je ena glavnih znamenitostih, ki še priča o zgodovini slovenskega fužinarstva. To je najstarejši slovenski plavž. Seznanili se bomo tudi z grbom občine Železniki. Simboli so plavž, ob straneh dva ročno kovana žeblja, desno do plavža je klekelj, simbol čipkarstva, levo pa smrekova vejica, simbol gozdarstva.
 • Škofja Loka

  Avtobus nas odloži na spodnjem trgu. Peš se odpravimo skozi stari del Škofje Loke, mimo kužnega znamenja do gradu od koder je lep pogled na celotno Škofjo loko. Lepo se vidi tudi združitev Selške in Poljanske Sore.