Oris teme

 • Splošno

  Pot naše ekskurzije nas bo popeljala proti prestolnici Štajerske Mariboru. Zbrali se bomo ob 7:45 uri na pred dvorano Tabor, odhod bo ob 8:00. Prihod v Maribor je okoli 9:15. Prvi postanek v Mariboru bo Ljudski vrt, kejr si bomo ogledali domovanje najuspešnejšega nogometnega kluba v Sloveniji NK Maribora. Dalje se bomo peš odpravili do trga generala Rudolfa Maistra in spomenika žrtvam NOB (kodžak). Naprej nas bo pot vodila mimo Frančiškanske cerkve do starega dela Maribora - Lenta. Tukaj bo tudi sledil odmor za malico in čas za nakupovanje na mariborski tržnici. Zatem se bomo odpravili še do Univerzitetne knjižnice v Mariboru, poleg nje je Slomškov trg na katerem stoji kip Antona Martina Slomška in Stolna cerkev. Zadnja postaja bo Glavni trg, kjer se bomo vkrcali na avtobus in odpeljali nazaj proti Ljubljani.

  Navodila za delo:
  Na začetku ekskurzije boš dobil učni list, ki ga moraš reševati na posameznih postankih ekskurzije. Rešen učni list oddaš učitelju naslednji dan pri pouku.

  Reši tudi kviza na tej strani.

  Avtor ekskurzije: Vlado Štribl
 • Ljudski vrt Maribor

  Prva točka napega postanka je nogometni stadion Ljudski vrt. Nogometni stadion Ljudski vrt je kot naravna, kulturna, arhitekturna in športna znamenitost značilnost in ponos mesta Maribor. Je zaščitni znak in velika črka v mestni osebni izkaznici.

  Stadion je bil zgrajen leta 1962, največje spremembe pa je doživel po letu 1994, ko so bili postavljeni reflektorji za igranje nočnih tekem, lesene klopi so zamenjali plastični stoli, leta 1999, ko se je NK Maribor, ki je domačin tekem v Ljudskem vrtu, uvrstil v Ligo prvakov, pa se je povečala kapaciteta stadiona, izgradili so se spremljevalni prostori, kot so klubski lokal, novi garderobni in klubski prostori v podtribunju.


  Naloga učencev: ogledajo si igrišče, rešijo nalogo na učnem listu.

 • Trg generala Rudolfa Maistra

  Druga točka našega postanka bo Trg generala Maistra. Tukaj lahko posedite v prijetni senci dreves trga in uživate ob pogledu na čudovito neorenesančno zgradbo Prve gimnazije, živahno dogajanje pred njo ter začutite utrip iz Trga svobode. Trg generala Maistra krasijo še fontana, spomenik generalu Maistru in spomenik časnikarju Antonu Tomšiču. Pot lahko nadaljujete do čudovitega Mestnega parka s tremi ribniki, ki je le minuto ali dve vstran.

  V neposredni bližini se nahajata še Mariborski grad na eni in zgradba Mestne občine Maribor na drugi strani trga.

  Na stiku parkovnega in tlakovanega dela trga so leta 1987 postavili spomenik generala Rudolfa Maistra in šest let zatem trg preimenovali v Trg generala Maistra. Ob spomeniku stoji lipa, zasajena ob razglasitvi samostojnosti Slovenije leta 1991, v zemljo pa je zakopana steklenica z listino, ki opisuje ta slovesni dogodek.


  Naloge učencev: ogledajo si trg generala Maistra, ugotovijo katere živali živijo v ribnikih Mestnega parka. Rešujejo delovni list.

 • Spomenik žrtvam NOB - Kodžak

  Bronast spomenik je delo Slavka Tihca iz leta 1975 in se nahaja na Trgu svobode. V spomeniku so vdolbeni presnetki razglasov o streljanju talcev in upornikov, ki so bili med drugo svetovno vojno obsojeni na smrt (667 ubitih), ter poslovilno pismo na smrt obsojenega Jožeta Fluksa. Spomenik je sicer Mariborčanom veliko bolj poznan pod imenom "Kodžak", kajti podoba spomenika spominja na gologlavega detektiva Kojaka.

  Naloga učencev: poslušajo razlago komu je spomenik posvečen in na koga spominja. Rešujejo delovni list.
 • Frančiškanska cerkev

  Naslednja postaja našega potepa je domovanje Frančiškanov, "rdečkasta" Frančiškanska cerkev s samostanom, ki se bohoti ob pomembnih prometnicah v središču mesta, Partizanski cesti in Svetozarevski ulici.

  Zanimiva je tudi legenda o tem, zakaj frančiškanski menihi zmeraj nosijo vrv okoli svojega pasu:

  "Pred davnimi časi so dobili frančiškanski menihi od kmeta v dar kravo. A s seboj niso imeli vrvi, kar jim je seveda povzročilo težave. Od takrat naprej nosijo zmeraj okoli svojega pasu vrv."


  Naloga učencev: ogledajo si cerkev s samostanom, rešujejo delovni list.

 • Lent

  Pot nas od tu popelje do starega dela Maribora ob Dravi imenovanega Lent, ki je poznan po vsakoletnem mednarodnem multikulturnem festivalu Lent. Čaru številnih znamenitosti prikupnega dela mesta dodajo svoj žar še vrli splavarji. Najstarejša trta na svetu s Hišo Stare trte, obrambni stolpi, židovska četrt s Sinagogo, Židovskim trgom in Židovskim stolpom ter ostale zanimivosti na Lentu vas pozdravljajo na obrežju reke Drave vse od Vodnega do Sodnega stolpa.

  Naloge učencev: ogledajo si najstarejšo tro in Hišo stare trte, obrambne stolpe, sinagogo in rešujejo delovni list.
 • Univerzitetna knjižnica Maribor

  Univerzitetna knjižnica Maribor je osrednja knjižnica Univerze v Mariboru, ki nadaljuje svojo več kot stoletno tradicijo, hkrati pa se razvija v sodobno in uporabnikom prijazno knjižnico.Univerzitetna knjižnica Maribor izhaja iz knjižnice Zgodovinskega društva za Slovensko Štajersko, ustanovljenega 1903. leta. Kot Študijska knjižnica v Mariboru se je v obdobju med prvo in drugo svetovno vojno razvila v drugo slovensko splošno znanstveno knjižnico. Od leta 1975 kot soustanoviteljica Univerze v Mariboru nosi naziv Univerzitetna knjižnica Maribor.Poleg knjižnice se nahaja še Slomškov trg s Stolno cerkvijo in kipom Antona Martina Slomška.

  Naloge učencev: poslušajo razlago o UKM, seznanijo se z načinom iskanja knjig v knjižnici, rešujejo delovni list.
 • Glavni trg

  Zadnja točka našega potepa je Glavni trg, ki je največji mariborski trg, kjer se zgodovina in vrvež mestnega življenja zlivata v eno.
  Zgodovinski pečat so temu osrednjemu mariborskemu trgu pustile pomembne zgodovinske stavbe, ki ga obdajajo še danes. To so mestna hiša Rotovž, Alojzijeva cerkev in kazino. V središču trga stoji spomenik Kužno znamenje, ki so ga prebivalci v 17. stoletju postavili v spomin na kugo, ki so jo premagali v mestu. Med zanimivejše sodijo še stavba na mestu nekdanje gostilne Koper, kjer je bila prva mariborska pivovarna, desetletja v lasti družine Čeligi (Tscheligi), vogalna stavba na začetku Poštne ulice z napisom Ludwigshof in letnico 1905 v lasti nekoč mlinarske družine Franz z velikim mlinom v Melju (danes v lasti podjetja Intes) in z lekarniško motiviko poslikana hiša, v kateri je bila nekoč mestna lekarna znanega mariborskega lekarnarja Franca Minarika.
  Glavni trg je bil prvič omenjen leta 1315 kot Markt. Z rastjo mesta je v 19. stoletju dobil današnje ime Hauptplatz. Na njem se je dolga stoletja vse do 2. svetovne vojne odvijala živahna trgovska dejavnost, saj je bil trg glavni tržni prostor, kjer so kmetje in obrtniki prodajali svoje pridelke in izdelke. Danes dejavnost ponovno obujamo, saj je na trgu dobila svoj prostor kmečka ekološka tržnica z bogato ponudbo zdrave hrane.

  Naloge učencev: fotografirajo kužno znamenje in Rotovž, poslušajo razlago o zgodovini znamenja, rešujejo delovni list.