Oris teme

 • Splošno

  Potek poti:

  - Odhod iz Sežane: 7.30
  - Prihod v Dolenje Novake (izhodišče za bolnico Franjo): 10.00
  - 10 minut hoje do bolnice Franje in približno 1,30 ure vodenega ogleda: 10.15 do 11.45 ure
  - Odhod iz Dolenjih Novakov ob 12.00
  - Prihod v Slap ob Idrijci 12.45
  - Sprehod do Kosmačeve domačije 20 min
  - Ogled domačije: 13 00 – 14.00 (delitev na dva dela, vsaka skupina pol ure)
  - Odhod iz Slapa: 14.20
  - Prihod v Sežano: 16.00


  Namen in cilji interdisciplinarne ekskurzije, ki zajema geografske, zgodovinske in slavistične cilje:

  - učenci spoznajo geografske značilnosti Cerkljanskega hribovja
  - učenci opišejo sotesko Pasice
   - učenci si ogledajo bolnišnico Franjo in analizirajo njen pomen v času 2. sv. vojne
  - opišejo dolino Idrijce in njene geografske značilnosti
  - podrobno spoznajo življenje in delo pisatelja Cirila Kosmača


  Avtor ekskurzije: Danilo Ravbar

 • Bolnica Franja

  OPIS POSTANKA
  Slovenska vojna partizanska bolnica Franja (SVPB-F; 536 m) je bila bolnišnica, ki je med 2. svetovno vojno od začetka zime 1943 do maja 1945 delovala blizu vasi Dolenji Novaki pri Cerknem v težko dostopni soteski Pasice.
  Zgrajena je bila za zdravljenje ranjencev in težjih bolnikov na območju 9. korpusa slovenske partizanske vojske. Imenuje se po dr. Franji Bojc Bidovec, zdravnici te bolnišnice. Bolnica Franja je bila organizirana v več manjših oddelkov v ožji in širši okolici, v času delovanja pa se je v njej zdravilo okoli 1000 borcev iz Jugoslavije in tujih borcev tako iz držav zaveznikov kot tudi iz sil osi. Po drugi svetovni vojni je objekt prepoznaven kot zgodovinski spomenik in turistična atrakcija, dobil je znak evropske dediščine in priznanje Ameriškega združenja letalcev-vojnih veteranov.
  Hud naliv 18. septembra 2007 je z udarom vode popolnoma uničil 14 izmed 16 barak bolnišnice Franje. Oskrbnik, ki je bil v času neurja v bolnici, pa se je komaj rešil.[1][2] Na originalni lokaciji sta ostali baraki 1 (za ranjence in bunker) in 9 (baraka za ranjence in mizarska delavnica). Odneslo je tudi skoraj vse iz druge svetovne vojne ohranjene predmete. Po uničujočem neurju so začeli z obnovitvenimi ter restavratorskimi deli, ki sta jih financirala Občina Cerkno in Ministrstvo za okolje in prostor RS, denar pa je tudi prišel iz zamejstva ter v obliki prostovoljnih prispevkov.[3] Na mestih starih barak in odnesenih bolnišničnih predmetov so postavili replike, ostanek originalnih predmetov pa je v muzeju v Cerknem.[4]
  Bolnica Franja je ponovno odprta za turistične obiske od maja 2010.
  V spomin na bolnišnico se vsakoletno odvija kolesarski maraton Franja, ki se začne in konča v Ljubljani.

  VIR: Wikipedia


  AKTIVNOSTI UČENCEV:
  Sprehod po soteski Pasice (10 min) do bolnice Franje. Med potjo učenci opazujejo sotesko in jo s pomočjo delovnega lista tudi opišejo. Sledi vodeni ogled (približno 1 uro) .Učenci med ogledi rešujejo delovni list.

 • Ogled domačije Cirila Kosmača

  Postanek avtobusa je ob glavni cesti v centru vasi. Pot nadaljujemo peš (cca. 20 minut) po makadamski cesti ob levem bregu reke Idrijce. Informcacije o ogledu in rezervacije: Tolminski muzej.

  OPIS POSTANKA:
  Domačija Cirila Kosmača, enega najvidnejših slovenskih pisateljev, je etnološki spomenik iz konca 19. stoletja. Pritličje je namenjeno ambientalnemu prikazu bivalne kulture, v podstrešnih prostorih pa je predstavljena Kosmačeva osebnost in njegova literarna ustvarjalna pot.

  Vir: http://www.dolina-soce.com/znamenitosti-i-sl/items/Domacija-Cirila-Kosmaca.html


  AKTIVNOSTI UČENCEV

  Učenci pred domačijo opazujejo geografske značilnosti doline reke Idrijce. V domačiji spoznajo življenje in delo pisatelja Cirila Kosmača (svoja spoznanja napišejo v delovni list, ki ga pripravijo slavisti oz. ga lahko posreduje tudi Tolminski muzej.