Oris teme

 • Splošno

  Z avtobusom se bomo ob 8. uri iz Ljubljane odpeljali proti Kamniku. Pot nas bo vodila mimo Črnuč, Trzina, Domžal, Jarš in Šmarce do Kamnika. Po dobri uri vožnje bomo izstopili pri gradu Zaprice, kjer bo naš prvi postanek. Sledil bo ogled gradu, poseben poudarek pa bo ogled etnografske zbirke kašč iz Tuhinjske doline. Pot nas bo dalje vodila do Šutne, kjer se bomo sprehodili po srednjeveški ulici in obiskali Sadnikarjev muzej. Na Šutni se bomo posladkali s sladoledom. Pot bomo nadaljevali na Mali grad, spoznali pripovedko o Veroniki Deseniški in zgodbo o ločitvi Malega in Starega gradu. Mali grad je tudi lepa razgledna točka na okoliške hribe. Da bomo glave malo razbremenili, se bomo podali še na Stari grad, kjer si bomo vzeli čas za igro. Po sprostitvi se bomo vrnili v "dolino", kjer nas bo počakal avtobus in nas popeljal nazaj v Ljubljano. Vrnili se bomo okoli 16. ure.

  Avtor ekskurzije: Barbara Kosirnik
  • Grad Zaprice

   Grad Zaprice je iz 16. stoletja. Od leta 1961 je preurejen v Medobčinski muzej Kamnik. Današnjo podobo je ohranil iz poznega baroka, ko so ga prezidali. V muzeju so stalne in občasne razstave ter druge prireditve. Stalne razstave so: etnografski park kašč iz Tuhinjske doline, lapidarij z ohranjenimi spomeniki kamnite dediščine, zbirka Thonetovega krivljenega pohištva, razstava o bogati zgodovini Kamnika in o kamniških meščanih iz 19. stoletja.
   Z učenci si bomo ogledali zunanjost gradu, se pogovarjali o načinu življenja nekoč in danes, o oblačilih, predmetih ... Poseben poudarek bomo namenili ogledu etnografske zbirke kašč iz Tuhinjske doline. Učenci bodo spoznali čemu so bile namenjene, kako so bile zgrajene (bile so ločene od bivalnih prostorov),kaj uporabljamo danes namesto kašč ... Po ogledu si bomo privoščili malico in se nato odpravili novemu znanju naproti.
  • Sadnikarjev muzej

   Muzej je leta 1893 odprl Josip Nikolaj Sadnikar in se nahaja na Šutni. V njem si bodo učenci/-ke lahko ogledali/-e več kot 1500 različnih predmetov: srednjeveško orožje, porcelan, pohitštvo, narodne noše, knjige, ure, svetilke, kovance in celo okostje jamskega medveda. O vseh zanimivih najdenih predmetih nam bo pripovedoval njegov sin Niko Sadnikar.
  • Šutna

   Najlepši del mesta je brez dvoma staro mestno jedro, ki je ohranilo svoj zgodovinski videz - tipične ozke uličice in hiše, okrašene s srednjeveškimi in baročnimi detajli, ki se gnetejo pod gričem v samem centru mesta. Iskali bomo razlike med Kamnikom in sodobnimi mesti. Ustavili se bomo tudi v slaščičarni Šutna, ki je del te srednjeveške ulice in se posladkali s sladoledom.
  • Mali grad

   Mali grad je ena izmed največjih kamniških znamenitosti. Lahko bi celo rekli, da je simbol Kamnika. Malograjska kapela je edini ostanek srednjeveškega gradu, ki naj bi nastal v 11. stoletju. Prvi lastniki gradu je bila mogočna rodbina Andeških grofov. Zgornji del kapele ima tipičen gotski obod s sklepniki, spodnji del je baročni s poslikavami svetnikov. Z Malim gradom je povezana legenda o Veroniki, ki je simbol mesta Kamnik. Spoznali jo bodo tudi učenci/-ke. Po ogledu kapele, stražnega stolpa in ruševin, si bomo oči odpočili tudi na okoliških hribih.
   Učenci/-ke bodo v nadaljevanju rešili tudi kviz. Pred samim odhodom na Stari grad bodo učenci/-ke prisluhnili tudi pripovedki Kako sta se Mali in Stari grad ločila.
  • Stari grad

   Stari grad leži na Bergantovi gori (585 m) na vzhodni strani mesta in predstavlja priljubljeno izletniško točko od koder se vije čudovit razgled na celotno Ljubljansko kotlino in okolico. Vzpenjali se bomo 1 uro po urejeni poti. Na sami poti nas bo presenetil urejen Mlinčkov gaj.
   Ko bomo prispeli na vrh, si bomo ogledali ruševine, si privoščili malico in pijačo. Preostanek časa bo namenjen igri.
   Sledil bo še polurni "spust" v dolino, kjer nas bo na postaji, ob Kamniški Bistrici, počakal avtobus in nas popeljal v Ljubljano.

   S pomočjo kviza bomo naslednji dan v šoli preverili naša nova spoznanja.