Oris teme

 • Splošno

  Učenci se zberejo pred šolo ob 7.45 (odhod avtobusa bo ob 8.00). Odpeljali se bomo proti Zasavju, kjer bo naš prvi postanek (8.40) na ekološki kmetiji v vasi Podlipovica. Tu bodo učenci imeli tudi malico. Pot bomo nadaljevali proti Medijskemu gradu na Izlakah (10.00 - 11.00), kjer si bomo poleg ruševin gradu in kapelice ogledali tudi čebelarsko pot. Nato bomo v Zelencih imeli ogled Okamenelih svatov (11.00). Naslednja postaja (11.30) bo ogled Rudarskega muzeja v Kisovcu, kjer bomo tudi imeli kosilo (13.00) v gostišču Hram poleg skakalnic. Pot nas bo nato vodila do Zagorja, kjer se bomo ustavili (14.30) v Evroparku in si tam nato tudi ogledali letališče Ruardi. Zadnji postanek bo na Trojanah (17.00). Sledi samo še pot domov. Predviden prihod v Ljubljano je ob 18.00.

  Avtor ekskurzije: Mateja Drnovšek
 • Podlipovica

  Ustavili se bomo na ekološki kmetiji Ule, kjer nam bo lastnica kmetije predstavila izdelavo sirov, jogurtov in skute. Učenci bodo lahko poizkusili tudi domač kruh in pecivo. Lastnik kmetije nas bo popeljal do slovenske znamenitosti kozolca, da ga bodo učenci lahko poslikali in si ga ogledali. Pod kozolcem jim bo predstavljena tudi domača obrt, ki je že skoraj izumrla - izdelava košev in košar. Po ogledu se bodo učenci posedli pod kozolcem in pomalicali.
 • Izlake

  Pot nas bo iz Podlipovice proti Izlakam vodila mimo nekdaj zelo priljubljenega kopališča Medijske toplice, kjer je tudi termalni vrelec, ki ga je prvi opisal Janez Vajkard Valvasor. Pri tovarni ETI nas bo avtobus odložil in peš se bomo napotili do ruševin Medijskega gradu. V celoti je ohranjena kapelica poleg gradu, kjer je tudi spominska plošča družini Valvasor. Tu je svoje otroštvo preživljal znani slovenski polihistor Janez Vajkard Valvasor. V kapelici je pokopana tudi njegova prva žena in nekaj otrok. V kapelici se danes odvijajo koncerti klasične glasbe in pevskih zborov. Vsako leto je tu tudi nekaj porok in konec meseca avgusta prireditev Valvasorjev obisk.
  Pod hribom, kjer stoji Medijski grad je leta 2012 Čebelarska zveza Slovenije in Čebelarsko društvo Zagorje uredilo Valvazorjevo čebelarsko pot. Na njej so številne postaje, kjer bodo učenci izvedeli veliko zanimivega o čebelah, njihovih bivališčih in čebeljih izdelkih. Po končanem sprehodu po čebelarski učni poti in rešenem učnem listu se bomo odpravili naprej.
 • Zelenci

  Na poti proti Kisovcu bomo naredili krajši postanek v Zelencih, kjer si bomo ogledali Okamenele svate, ki stojijo ob strugi reke Medije. Okameneli svatje je 20 kamnitih igel, izjemna skupina od treh do dvajset metrov visokih skalnih stolpov, ki jih je oblikovala narava. O njihovem nastanku obstajata dve različni legendi.

  Po eni od igel je speljanih kar 8 različnih smeri za plezanje, ki segajo od 18-22 m v višino.
 • Kisovec

  V kraju Kisovec si bomo najprej ogledali rudarski muzej. Leta 1995 je bila strojnica jaška rudnika Loke pri Kisovcu spremenjena v manjši rudarski muzej. Fotografsko in dokumentarno gradivo ter različna orodja in pripomočki prikazujejo zgodovino rudarjenja in posamezne izseke iz dela rudarjev. Na zunanji ploščadi okrog jaška je predstavljen razvoj jamskega transporta, prikazani so načini pridobivanja premoga in različna podporja.

  Za ogled muzeja in vodenje po tehničnem spomeniku se je potrebno predhodno naročiti.

  Ker bomo po obisku muzeja že močno lačni, bo naslednji postanek gostišče in picerija Naš hram. Gostišče je postavljeno ob skakalni center v Kisovcu. Zgrajen je bil leta 1992 in sodi med najsodobnejše v Sloveniji. Namenjen je predvsem mlajšim skakalcem, saj omogoča le skoke do 50 m. Skakalnice so prekrite z umetno oblogo tako da omogočajo skakanje čez vse leto.
 • Zagorje, Europark

  Po kosilu se bomo odpravili v Zagorje, točneje v Evropark. Evropark je nastal na nekdanjem odlagališču jalovine in odpadkov iz rudnikov. Ruardi so spremenili v športno-rekreativni park in danes je vzorni primer rekultivacije površin, uničenih zaradi dolgoletnega rudarjenja.
  Za prvi športni objekt je leta 1996 poskrbel Aeroklub Zagorje, ki je uredil vzletišče s 450 metrov dolgo stezo. Ob vznožu vzletišča sta kasneje nastala lokostrelski poligon in nogometno igrišče.
  Hkrati z urejanjem struge Kotredeščice so zgradili dva manjša pretočna ribnika, 3,5 kilometra sprehajalnih poti, kjer si je možno ogledati različne vrste dreves in cvetlic, in krajšo kolesarsko stezo. V Evroparku je urejeno tudi otroško igrišče.
  Sedanje ime so mu nadeli na predvečer slovenskega vstopa v Evropsko unijo leta 2004.

  Učenci se bodo sprehodili do letališča Ruardi. Ko se bodo sprehajali po sprehajalnih poteh, bodo lahko opazovali tudi različne vrste dreves in cvetlic.
 • Trojane

  Zadnji postanek na poti domov bodo Trojane. Učenci si bodo ogledali kako izgleda Zagorska dolina z vrha hriba. Tu bomo imeli krajši odmor, da bodo učenci lahko odšli na stranišče in da si lahko kupijo tudi znamenito slovensko sladico - Trojanski krof. Sledi samo še pot domov.