Oris teme

 • Splošno

  Odhod učencev od 1. do 3. razreda bo z avtobusom ob 8.00 uri izpred osnovne šole. Okrog 9.00 ure se bomo pripeljali v Maribor. Nato bo ogled akvarija in terarija. Sledil bo obisk parka in treh ribnikov. Postanek bomo imeli tudi v gradu ter v Slomškovi cerkvi. Imeli bomo kosilo v Mcdonalsu. Po kosilu se bomo ustavili še na Lentu.

  Učni cilji: učenci:
  - spoznavajo različne tipe naselij/mest in razlike
  - spoznavajo kulturne znamenitosti mesta Maribor in si pridobivajo pozitiven odnos do naše dediščine,
  - odkrivajo, da živali potrebujejo za življenje hrano, vodo, zrak in okolje v katerem živijo,
  - znajo časovno opredeliti svojo dejavnost,
  - se učijo urejenega gibanja v skupini,
  - spoštujejo in upoštevajo skupne dogovore

  MALICA: za malico bomo poskrbeli v šoli; kdor ne bo jedel kosila v Mcdonalsu, si naj prinese dodatno malico.
  STROŠKI: akvarij in terarij - vstopnina: 2,60 €
  kosilo v Mcdonalsu (kdor želi) - 2,95 € (meni) in 1,5 € (sladoled)

  Predviden prihod v Odrance je okrog 16.00 ure.

  Avtor ekskurzije: Mateja Zadravec
 • Akvarij-Terarij

  Učenci si bodo akvarij in terarij ogledali v dveh skupinah (po razredih). Vstopnino (2,60 €) bodo pobrale razredničarke ter stroške poravnale pred vodenim ogledom.

  Aktivnost učencev: natančno opazovanje in poslušanje razlage
 • Mestni park, Trije ribniki

  Sprehodili se bomo po mestnem parku med drevesi ter cvetličnimi nasadi. Šli bomo do Treh ribnikov, kjer bomo lahko občudovali labode, race in želve. Trije ribniki so postali del mestnega Mariborskega parka, z ureditvijo v 80. letih preteklega stoletja. V preteklosti so bili ribniki vodni rezervat, iz katerega se je po potrebi napajal mestni obrambni jarek. Danes območje Treh ribnikov ponuja obiskovalcu poleg slikovitosti predvsem gostinsko ponudbo in rekreacijo. Najnovejša ureditev okolice je povezala mestni park in gričevnato pokrajino Slovenskih goric. Njegovo ureditev lahko opredelimo v slog angleškega krajinskega vrta.

  Po daljšem sprehodu se bomo v mestnem parku odpočili v paviljonu, kjer bo možnost za malico.

  Aktivnost učencev: - spoznavanje in opazovanje vrst in značilnosti dreves,
  - reševanje učnega lista
 • Mestni grad

  Mariborski mestni grad obdajajo zmeraj živahni Grajski trg, Trg svobode in Trg generala Maistra v njem pa lahko obiščemo Pokrajinski muzej Maribor, kjer nas bodo navdušile zbirke neprecenljive vrednosti.
  Učenci si bodo ogledali le zunanjost mestnega gradu.
 • Mariborska stolnica

  Ob postanku na Slomškovem trgu si bomo ogledali kip škofa Antona Martina Slomška in stolno cerkev. Ob opazovanju njene notranjosti si bomo pobliže ogledali cerkveno ladjo in značilne stranske oltarje.
  Po ogledu cekve bomo imeli čas za kosilo.
 • Lent

  Ogledali si bomo stari del Maribora ob reki Dravi. Tu je bilo pomembno pristanišče za mnoge splavarje. Danes ga poživljajo številne gostilne, kavarne, obnovili pa so tudi starejše hiše, kar daje Lentu čar starinskosti. Tu najdemo daleč naokoli znano 400 let staro vinsko trto, ki je najstarejša na svetu in še danes rodi. Na Lentu se odvijajo tudi različne prireditve, prva odmevnejša je bila Splavarski krst leta 1985. Od leta 1993 se tu odvija Festival Lent, ki je privabil mnoge ljudi od blizu in daleč ter doživel ugodno kritiko Mariborčanov.

  Aktivnost učencev: opazovanje, poslušanje, sodelovanje v razgovoru