Oris poglavij

 • Splošno

  Je enodnevna ekskurzija. Prvo si bomo ogledali Ptujski grad. Po ogledu se bomo sprehodili po starem mestnem jedru in si ogledali Orfejev spomenik, cerkev Sv. Jurija ter dominikanski in minoritski samostan. Zapeljali se bomo do Gorišnice, kjer si bomo ogledali Dominkovo domačijo, primer panonske hiše. Po malici se bomo odpravili proti Ptujski Gori, kjer si bomo ogledali gotsko cerkev Matere božje.

  Avtor ekskurzije: Marjeta Podgoršek Rek
  • Ptuj

   Iz Dravograda se bomo odpravili proti Ptuju ob 7. 15 uri. Ob 8.30 h bomo izstopili na postajališču pod Ptujskim gradom. Peš se bomo odpravili do gradu, kjer si bomo ob 9 h ogledali muzejske zbirke pod vodstvom grajskega vodiča. Po ogledu se bomo sprehodili do starega mestnega jedra. Na Slovenskem trgu si bomo ogledali mestni stolp iz 16. stol., kjer so vzidani rimski nagrobniki ter 5 m visok Orfejev spomenik, ki so ga postavili v 2. stol. uglednemu ptujskemu meščanu Marku Avreliju Veru. Ime je dobil po reliefu s prizori iz mita o Orfeju. V srednjem veku so ga uporabljali kot sramotilni steber. Cerkev Sv. Jurija je iz 12. stol. Vredno si je ogledati renesančne nagrobnike, vzidane v fasado. Od tukaj se bomo sprehodili peš po Prešernovi ulici do Muzejskega trga mimo baročnega dominikanskega samostana iz 18. stol. do parkirišča pod gradom. Od tukaj se bomo ob 11.30 h zapeljali z avtobusom mimo minoritskega samostana, ustanovljenega leta 1239 . Samostan je dobil svojo podobo v zadnjih letih 17. stol. Iz tega časa so trije dvonadstropni trakti z arkadami v pritličju. Tukaj so razstavljeni tudi kipi J. Strauba iz 1752 l. Mimo samostana se bomo le zapeljali proti Gorišnici.
  • Gorišnica

   Zapeljali se bomo proti Ormožu do 10 km oddaljene Gorišnice, kjer si bomo ob 12 h ogledali Dominkovo domačijo. Domačija je primer panonske hiše. Grajena je iz lesa in obmetana z glino. Na strehi je ržena slama. Grajena je v obliki črke L. En del je bivalni, drugi del pa je gospodarsko poslopje. V hiši je še danes ohranjeno pohištvo in predmeti, ki jih je uporabljala zadnja lastnica Kata. Okoli hiše so njive s čebulo, čebelnjak in velik travnik s klopmi. Sledila bo malica, čas za počitek in nakup spominčkov.Ob 13. 30 h se bomo zapeljali proti Ptujski Gori.
  • Ptujska Gora

   Zapeljali smo se proti Majšperku in Poljčanam proti Ptujski Gori, približno 13 km stran. Kraj se je razvil ob koncu 14. stol., cerkev Matere božje pa je izjemen spomenik gotike s kipi in poslikavo, ki je nastala okoli l. 1400. Poudarjen je glavni portal z ohranjenjim reliefnim okrasom Marijine smrti. Pomemben je relief Marije Zavetnice s plaščem v velikem oltarju. Poslikava v Križevi kapeli Janeza iz Brunecka spada med najboljše gotske freske na Slovenskem. Cerkev oskrbujejo Frančiškovi bratje minoriti.Ob 14 h smo si ogledali film o nastanku in znamenitostih, kasneje pa smo si pogledali še notranjost cerkve. Odhod je predviden ob 15. 30 h mimo Maribora proti Dravogradu. Domov smo se vrnili okoli 17.15 ure.