Oris poglavij

 • Splošno

  Enodnevna ekskurzija po Prekmurju in Prlekiji predvideva ogled kulturnozgodovinskih in naravnih spomenikov. Program ekskurzije vključuje učno-vzgojne cilje naslednjih predmetov: geografija, zgodovina, etika in družba, umetnost, biologija in slovenščina.

  Avtor ekskurzije: Aleksander Jeršič
 • Radenci

  Radenci ležijo na desni strani Mure na radenski terasi pod severnim obrobjem Slovenskih goric ob cesti Gornja Radgona-Murska Sobota. Radenci so znan zdraviliški in počitniški kraj z eno najbogatejših in najkakovostnejših slatinskih območij v Sloveniji. Ob Muri so na slovenski in avstrijski strani zajeli 22 mineralnih vrelcev. V Zdravilišču bomo spoznali zgodovino zdravilišča in zdraviliške dejavnosti pri nas.

  Dejavnosti: ogled, razgovor, malica.
 • Murska Sobota

  V gradu Murska Sobota si bomo ogledali muzejsko zbirko.

  Mestna občina Murska Sobota je bila ustanovljena leta 1994 in obsega mesto Mursko Soboto z okoliškimi kraji Bakovci, Černelavci, Krog, Kupšinci, Markišavci, Nemčavci, Polana, Rakičan, Satahovci in Veščica. Razprostira se sredi slovenskega panonskega sveta med reko Muro in porečjem reke Ledave ter šteje danes okrog 20 000 prebivalcev.

  Na prodnatem ledavskem obrežju se je na stičišču magistralnih in regionalnih cest razvilo mesto Murska Sobota, ki je zaradi svojih upravnih in sodnih funkcij, številnih podjetij, bank, trgovskih centrov ter šolskih, zdravstvenih in kulturnih ustanov postalo središče t. i. pomurske regije.

  Vsi kraji današnje mestne občine so srednjeveškega izvora, saj se v virih omenjajo že v 13. in 14. stol., mestne pravice pa si je tedaj pridobila le Murska Sobota. Arhitekturno dediščino minulih stoletij ohranjajo župna cerkev sv. Nikolaja in renesančni dvorec z angleškim parkom v Murski Soboti ter podeželski baročni dvorec sredi rakičanskega parka. Jedro današnje urbane podobe mesta izvira iz druge polovice 19. stol., nekdaj tipično panonsko naselje pa so močno spremenili gradbeni posegi zadnjih desetletij.

  Bogastvo kulturne tradicije in raznolikost sodobne umetniške ustvarjalnosti spoznamo v kulturnih ustanovah ter v bogatem programu kulturnih prireditev. Številni rekreacijski in športni objekti nudijo pestro možnost izrabe prostega časa, za raznovrstno kulinariko skrbijo daleč naokoli znani gostinski lokali, trgovsko ponudbo pa dopolnjujejo tradicionalni kramarski sejmi v Murski Soboti.

  Dejavnosti: ogled gradu in muzejske zbirke, fotografiranje muzejskih eksponatov.

 • Bogojina

  Cerkev je bila 1793. leta prezidana in leta 1810 popravljena in posvečena Gospodovemu vnebohodu, oltar je bil tedaj samo eden. Leta 1924 je prišel v Bogojino arhitekt Jože Plečnik. Spomladi tega leta ga je župnik naprosil, da bi naredil načrt za novo cerkev. Plečnik je naredil načrt za mogočno cerkev. Pozneje je načrt spremenil tako, da je ohranil staro cerkev. Ogledali si bomo notranjost cerkve.

  Dejavnost: ogled Plečnikove cerkve.

 • Veržej

  Naslednji postanek je povezan z izkoriščanjem energije reke Mure. Na reki Muri je bilo konec 18. stoletja 69 plavajočih mlinov, leta 1925 pa naj bi bilo evidentiranih 93 lastnikov plavajočih mlinov. Edini panonski plavajoči mlin danes je Babičev mlin na Muri v Veržeju. Gre za edinstven spomenik slovenske dediščine neprecenljive vrednosti. Ustavili se bomo v Babičevem mlinu, v katerem se bomo seznanili z zgodovino te dejavnosti ob Muri. Imeli bomo možnost tudi kupiti izdelke iz mlina.

  Dejavnosti: ogled mlina, malica.

 • Ljutomer: vinska klet

  V kleti, v kateri lahko hranijo do 5 milijonov litrov vina, si bomo ogledali starodavne in moderne načine predelave in shranjevanje vina.

  (http://www.jeruzalem.si/index2.php?stran=vsebina&id=18&lang=sl_SI)

  Dejavnost: ogled vinske kleti.

 • Ljutomer: hipodrom

  Na hipodromu in v hlevu ob njem bomo spoznali vzrejo tekmovalnih konj in vrste tekmovanj. Na igrišču ob hipodromu je možnost za športne igre.

  Dejavnosti: ogled, jahanje konjev, športne igre.