Oris poglavij

 • Splošno

  Ekskurzija bo potekala v SV Sloveniji, kjer bomo spoznali preko posameznih postankov etnološko, kulturno, geografsko in zgodovinsko dediščino. Prva postaja bo v Murski Soboti, kjer si bomo ogledali dvorec in muzejsko zbirko, za kar je potrebno 3 evre za vstopnino. Pot bomo nadaljevali po pokrajini Goričko, kjer bomo pozorni na reliefne značilnosti pokrajine. Ustavili se bomo v gradu, kjer je sedež trideželnega parka Goričko in muzejska zbirka, za kar bo potrebno 3 evre. V gradu bomo spoznali tudi primere domače obrti, kot je pletarstvo, ki tukaj predstavljajo etnološke posebnosti. Pot bomo nadaljevali po obronkih Goričkega in se ustavili v Bogojini. Tam si bomo ogledali znamenito Plečnikovo cerkev ter obiskali lončarja. Tu bo tudi možnost za nakup lončarskega izdelka po lastni izbiri, za kar imejmo s sabo nekaj denarja. Naša pot nas bo vodila naprej proti Lendavi, kjer bomo pozorni na dvojezične napise in s tem na prisotnost madžarske manjšine. Sprehodili se bomo po mestu, ter z iskanjem kulturnih spomenikov spoznali njegove zgodovinske znamenitosti. S sabo imejmo 3 evre za ogled grajske zbirke in sinagoge. V Lendavi bo tudi čas za kosilo in ogled znamenite Hadikove mumije. Priporočamo 5-10 evrov.
  Ker bomo veliko hodili peš, priporočam primerno obutev, beležko za urejanje zapisov in fotoaparat za dokumentiranje naše ekskurzije.

  Avtor ekskurzije: Bernarda Roudi
 • Murska Sobota

  V Murski Soboti si bomo ogledali evangeličansko in katoliško cerkev, dvorec in grajski park.
 • Grad Grad na Goričkem

  V kraju Grad na Goričkem si bomo ogledali grajsko poslopje, ki spada med najobsežnejše fevdalne komplekse na Slovenskem.
 • Bogojina

  Bogojina je večje naselje v občini Moravske toplice, kjer je najpomembnejši objekt župnijska cerkev, ki si jo bomo pobliže ogledali, obiskali pa bomo tudi tamkajšnjega lončarja.
 • Lendava

  Pri četrtem postanku se bomo sprehodili po mestu Lendava, kjer bomo raziskovali mestne kulturne spomenike. Spoznali bomo tudi sinagogo in lendavski grad.
 • Kapelski Vrh

  Kapelski Vrh je razloženo naselje sredi istoimenskih goric. Skozi kraj poteka znamenita Atilova pot.