Oris poglavij

 • Splošno

  Strokovna ekskurzija na Ptujsko bo potekala iz Novega mesta, preko Brežic, Bizeljskega, Olimja, Poljčan do Ptujske Gore in dalje proti Ptuju.

  Pot bomo začeli v Novem mestu (190 m nadmorske višine, 22 000 prebivalcev), ki je središče Dolenjske. Z avtobusom bomo pot nadaljevali v smeri proti Zagrebu. V Brežicah (162 m nadmorske višine, 7000 prebivalcev) zapustimo avtocesto.
  Pot nas bo iz Posavja peljala proti Kozjanskemu skozi Bizeljsko (178 m nadmorske višine, 700 prebivalcev). Pot nadaljujemo ob mejni reki Sotli, kjer nas bo v bližini slovensko-hrvaške meje, v Bistrici ob Sotli, pričakal kažipot za Kumrovec, rojstni kraj Josipa Broza Tita.
  V Olimju (413 m nadmorske višine, 250 prebivalcev) si bomo ogledali samostan Olimje in Čokoladnico. Po okrepčilu in ogledih se bomo odpeljali proti Poljčanam (261 m nadmorske višine, 1200 prebivalcev). Ob poti nas bo vseskozi spremljal Boč.
  Postanek na Ptujski Gori (320 m nadmorske višine, 330 prebivalcev) bo kratek in je namenjen ogledu cerkve na Ptujski Gori in orientaciji, saj nas bo pričakal prelep razgled nad Halozami in Ptujskim poljem.

  Prihod na Ptuj (232 m nadmorske višine, 23 000 prebivalcev) bo predvidoma okoli 12.30 ure. Sledilo bo kosilo in nato ogled mesta Ptuj ter Ptujskega gradu.

  Povratek v Novo mesto bo predvidoma okoli 19.30 ure.

  Avtor ekskurzije: Andrej Lenartič
 • Olimje

  Olimje je kraj v občini Podčetrtek ob vznožju Kozjanskega hribovja. Kot naselbina je Olimje prvič omenjeno leta 1208, vendar pa je bil na tem območju že v začetku 11. stoletja zgrajen grad.

  Pri baročni župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja se v gradu Olimje nahaja najstarejša lekarna v Evropi. Okolica je prepredena z vinskoturistično cesto, ob kateri so številne turistične kmetije, ki postrežejo z domačimi kmetijskimi pridelki. V naselju se nahaja tudi manufaktura čokolade, t. i. »Čokoladnica«, nedaleč pa še igrišče za golf. Na mednarodnem hortikulturnem tekmovanju Entente Florale 2009 je Olimje prejelo zlato priznanje za urejenost v kategoriji vasi, skupaj še s petimi evropskimi vasmi. (vir: http://sl.wikipedia.org)
 • Ptujska Gora

  Ptujska Gora leži na prehodu Haloz v Ptujsko polje. Na severu se površje počasi prevesi v ravninsko polje, medtem ko je na jugu obdana s strmimi griči Haloz ter Bočem in Donačko goro.

  Ptujska Gora je svojevrstna razgledna točka, saj se od tukaj lepo vidijo Boč, zasavski hribi, Pohorje, Ptuj s Slovenskimi goricami v ozadju.

  Kraj je znan po gotski cerkvi oziroma baziliki Marije Zavetnice, ki je bila zgrajena davnega leta 1410, medtem ko se prvi zapis pojavi leta 1442. V 15. stoletju so kraj intenzivno napadali Turki, zato so cerkev obdali z visokim obzidjem, ki je služil kot obramba.
 • Ptuj

  Ptuj leži na obrobju Dravsko-Ptujskega polja, ki je obdano s Slovenskimi goricami, Halozami in Pohorjem na severu.
  Ptuj je bil naseljen že v prazgodovini oziroma v mlajši kameni dobi. Največji sloves je mesto doživljalo v antičnem obdobju, ko se je iz vojaške utrdbe razvilo močno mesto. Razvoj je narekovala sama lega mesta, saj je mimo peljala pomembna trgovska pot med Baltikom in Jadranskim morjem.
  Srednjeveški Ptuj se je razvil med Dravo in Grajskim hribom v značilno trikotno obliko.

  V 14. stoletju je mesto dobilo obzidje in obrambne stolpe, ki so jih v 16. stoletju posodobili zaradi turške nevarnosti. Danes je ohranjen samo en stolp, v katerem se nahaja galerija.

  Ptuj danes postaja kulturno, gospodarsko, šolsko, zdravstveno in upravno središče regije.