Oris poglavij

 • Splošno

  Zbor bo ob 7.30 pred šolo, v Domžalah bomo zapeljali na AC. V Dramljah bomo AC zapustili in se usmerili proti Štoram. Pot nas bo vodila skozi Šmarje pri Jelšah do Rogaške Slatine. Tu bo naš prvi postanek. Ogledali si bomo zdravilišče in izvir mineralne vode. Nato bomo pomalicali in se odpeljali v Brestovec, majhno vasico nad Rogško Slatino. V Brestovcu je sedež majhnega obrata, kjer izdelujejo orgle. Zaposleni v podjetju nas bodo popeljali skozi proces izdelave orgel. Nato se bomo odpravili mimo Rogatca proti Ptujski gori, kjer si bomo ogledali romarsko cerkev. Naš zadnji postanek bo na Ptujskem gradu, od koder je slikovit pogled na mesto Ptuj in reko Dravo. Nato se bomo po najhitrejši poti vrnili domov. Predviden prihod v Kamnik je ob 18.00.

  Delo učencev
  Učenci na začetku poti dobijo učni list ter zemljevid Slovenije. Med ekskurzijo rešujejo učni list ter vrisujejo našo pot in postanke. Na koncu ekskurzije učni list oddajo v ocenjevanje.

  Avtor ekskurzije: Mojca Janžekovič
 • Zdravilišče Rogaška Slatina

  Sprehodili se bomo po zgodovinskem parku Zdravilišča Rogaška Slatina. Ustavili se bomo pri vrelcu mineralne vode in se malo odžejali.

  Rogaška Slatina
  je prepoznavna po izvirih mineralne vode. Mineralno vodo so v tem kraju odkrili že Stari Rimljani, v 17-tem stoletju pa je Rogaška Slatina kot zdraviliški kraj postala znana po celi Evropi. Danes je priljubljeno evropsko zdravilišče, specializirano za zdravljenje in lajšanje kroničnih gastroenteroloških in metabolnih bolezni.

  Znamenitost kraja je tudi kristalno steklo, ki ga izdelujejo v Steklarni Rogaška in je danes znano po vsem svetu.

  AKTIVNOST UČENCEV: Učenci rešujejo učni list, fotografirjo in skicirajo okolico.
 • Brestovec nad Rogaško Slatino

  V Brestovcu nad Rogaško Slatino bomo obiskali delavnico Antona Škrabla, kjer restavrirajo in izdelujejo nove orgle.

  AKTIVNOST UČENCEV: Učenci rešujejo učni list, pozorno poslušajo in anketirajo delavce.


  MALICA
 • Ptujska gora

  Ptujska Gora je znan romarski kraj. Ogledali si bomo Baziliko Marije Zvetnice. Po romarski Marijini cerkvi so kraj poimenovali Mons gratiarum (Milostna gora), zaradi temne cerkvene zunanjščine pa se je med domačini uveljavilo ime Črna gora, pa tudi Marijina Nova Štifta (nekdanje nemško ime: Maria Neustift).
  V cerkvi je relief Marije Zavetnice s plaščem.

  AKTIVNOST UČENCEV: Po končanem ogledu cerkve in multmedije rešujejo učni list.
 • Ptuj

  Naša zadnja postaja bo zgodovinski Ptuj. Časa za ogled mesta žal ne bo, si bomo pa ogledali Ptujski grad, s katerega bomo imeli lep razgled na mestno jedro.

  AKTIVNOST UČENCEV: V muzeju si izberejo eksponat, ga opišejo in zapišejo njegovo posebnost ter utemeljijo odločitev zakaj so si ta eksponat izbrali.