Oris poglavij

 • Splošno

  Poučna ekskurzija bo potekala v južni del Prekmurja, kjer si bomo ogledali prazgodovinski muzej na prostem. Zaradi hoje po gozdnih poteh svetujem, da se učenci primerno obujejo in oblečejo. S sabo lahko vzamejo tudi fotoaparat, da si lepe vtise fotografirajo. Za vstopnino bodo plačali 5€. Ker se bomo med potjo ustavili tudi v Murski Soboti, priporočam, da imajo s sabo nekaj več denarja. Dovolj bo že15-20€. Več denarja ni potrebno jemati s sabo, ker je malica že plačana.

  Postanki do cilja: najprej se bomo ustavili v Murski Soboti, nato nadaljujemo do Beltincev, naprej do Srednje Bistrice in do Razkrižja. Učenci bodo med potjo opazovali okolico in na koncu ekskurzije kartirali pomembne stavbe na poti.

  Na prostem prazgodovinskem muzeju bodo spoznali način prehranjevanja in priprave hrane ter pridelkov prazgodovinskega človeka, seznanili se z načinom oblačenja in medsebojnimi socialnimi odnosi. Ugotovili in ovrednotili bodo bivalne prostore prazgodovinskega človeka in se vključili ter skušali podoživeti življenje v prazgodovini.

  Avtor ekskurzije: Jožica Tratar

 • Murska Sobota: pokrajinska in študijska knjižnica

  V Pokrajinski in študijski knjižnici si bomo ogledali likovno razstavo izdelkov Plastenke moje prijateljice, ki jo organizira podjetje Saubermacher.
 • Beltinci

  V Beltincih si bomo ogledali srednjeveški grad in cerkev Sv. Ladislava z grobnico rodbine Zichyi. Grad je bil skozi stoletja do druge svetovne vojne v lasti različnih zemljiških gospodov (Banffiyi, Szechenyji, Zichyi). Posebnost gradu so tudi obokani podzemni rovi povezani s cerkvijo Sv. Ladislava. Danes je grad v fazi prenove.
 • Bistrica

  V Bistrici bomo obiskali in si ogledali osnovno šolo Prežihovega Voranca. Učenci si bodo ogledali šolske prostore se seznanili z njihovimi šolskimi dejavnostmi. Na okrogli mizi bodo učenci obeh šol spregovorili in izmenjali izkušnje o načinu dela na obeh šolah.
 • Razkrižje: prazgodovinska naselbina

  Razkrižje: prazgodovinski muzej na prostem. Z učenci bomo prispeli na glavno postavko, kjer si bomo ogledali prazgodovinski muzej na prostem. Po ogledu kratkega filma v kulturnem domu, bomo z učenci nadaljevali pot do gozda, kjer se nahaja prazgodovinska naselbina. Ogledali si bomo predstavitev življenja pračloveka v prazgodovini, ki jo bodo uprizorili člani kulturnega društva Razkrižje. Prav tako si bomo z učenci ogledali tudi kovaški muzej.
 • OŠ Šalovci

  OŠ Šalovci. V popoldanskih urah bomo prispeli nazaj v šolo. Z učenci bomo pregledali in preverili učne liste. Izbrani učenci bodo pripravili prispevek o ekskurziji na spletni strani šole. Po končanem delu bodo učenci odšli domov.