Topic outline

 • General

  Na ekskurzijo se bomo odpravili ob 7. uri izpred šole (Maribor). Po pomurski avtocesti se bomo peljali do Murske Sobote in naprej po regionalni cesti do Moravskih Toplic. Tam bom naš prvi postanek (8:00–9:15), kjer si bomo ogledali evangeličansko cerkev ter se seznanili z zdraviliškim turizmom. Iz Moravskih Toplic se odpravimo do Lendave in naprej do Lendavskih goric, kjer si bomo pokrajino ob Muri ogledali iz razglednega stolpa Vinarium ter si privoščili malico iz nahrbtnika (9:45–11:00). Pot nas bo vodila naprej do Hotize, kjer si bomo ogledali mrtvice reke Mure (11:20–12:00). Naš naslednji postanek bo v Kamencih, kjer bomo obiskali romsko naselje in si ogledali romski muzej (12:10–13:00). Pot bomo nadaljevali do Renkovec, kjer si bomo ogledali rastlinjake Luštne domačije v katerih pridelujejo paradižnik, ki jih bomo tudi poskusili (13:15–14:30). Na našem zadnjem postanku bomo obiskali paviljon Expano pri Murski Soboti, kjer si bomo ogledali poučno predstavitev življenja ob Muri (14:45–15:45). V Maribor se bomo vrnili predvidoma ob 16:30.

  Avtor ekskurzije: Tatjana Kikec

 • Moravske Toplice: evangeličanska cerkev, zdraviliški turizem

  Evangeličanska cerkev Dobrega pastirja Jezusa predstavlja največjo kulturno – zgodovinsko znamenitost Moravskih Toplic. V vasi je bila samostojna evangeličanska cerkvena občina ustanovljena že leta 1893, po drugi svetovni vojni pa so sezidali novo cerkev, saj je bila stara že v zelo slabem stanju. V njej potekajo vsako nedeljo in ob praznikih maše.

  V cerkvi nas bo sprejel nekdanji evangeličanski škod Geza Erniša, ki nam bo predstavil značilnosti protestantske vere ter nam pokazal cerkev. Učenci prisluhnejo duhovniku, že doma pripravijo zanj vprašanja, opazujejo posamezne značilne elemente cerkvene notranjosti.

  Cerkev je stalno odprta, v kolikor želimo sprejem duhovnika se je potrebno predhodno najaviti. Kontakt: (0)41 689 191, info@eco-mt.si.

  Središče zdraviliškega turizma v SV Sloveniji. Terme 3000 in Terme Vivat s pripadajočimi nastanitvenimi, zdraviliškimi in športno-rekreacijskimi kompleksi privabljajo številne turiste iz Slovenije, Evrope in sveta. Zdraviliški turizem se je pričel razvijati po letu 1960, ko so pri vrtanju namesto nafte naleteli na 72 °C toplo termomineralno vodo. Naselje se je na račun termomineralne vode in vzpostavljene turistične in rekreacijske infrastrukture hitro razvijalo. Danes lahko poleg številnih hotelov in bazenov opazujemo tudi različna športna igrišča ter obsežne parkirne površine.

  Učenci se sprehodijo po osrednjem delu naselja, opazujejo turistično infrastrukturo in pripadajoče dejavnosti v naselju ter fotografirajo. S pomočjo v naprej pripravljene kratke ankete ugotavljajo strukturo gostov. Izvedejo kratke v naprej pripravljene intervjuje z domačini.

 • Lendava: stolp Vinarium

  53,5 m visok stolp stoji sredi vinorodne pokrajine in nam ponuja 360° pogled iz Lendavskih goric na pokrajino ob Muri. Opazujemo lahko ravnice in gričevja Slovenije, Hrvaške ter Madžarske, pogled pa seže vse do Avstrije. Na razgledno ploščad se lahko povzpnemo peš po stopnicah ali z dvigalom. V okolici stolpa je večje parkirišče z mizami, klopmi in koši (http://vinarium-lendava.si/sl/).

  Z učenci se bomo povzpeli na stolp in opazovali ter fotografirali videno pokrajino, pogovorili se bomo o gospodarskem razvoju pokrajine, pomenu kmetijske dejavnosti ter razvoju turizma. Učenci narišejo skico pokrajine in kartirajo rabo tal v okolici. Sledila bo malica iz nahrbtnika.

  Plačilo vstopnine! Kontakt: 00386(0)1 200 98 83, info@vinarium-lendava.si.

 • Hotiško jezero – Jula Marof

  V bližini naselja Hotiza leži neposredno ob strugi reke Mure mrtvica reke Mure imenovana Hotiško jezero ali Jula Marof. Ime Jula Marof je dobila po rodbini Marof. Jezero leži na nadmorski višini 165 m in ima površino 4 ha, njegova globina znaša do 3 metre. Jezero predstavlja pomemben življenjski prostor različnih ogroženih živalskih in rastlinskih vrst. V njem domujejo različne vodne rastline, ribe, vodne ptice in vodni vretenčarji. Med ogroženimi vrstami v jezeru najdemo rumeni blatnik, beli lokvanj, gobasto vodno lečo, žabji šešek ter navadno in malo mešinko. Južno ob jezeru lahko opazujemo naravno ohranjen nižinski pragozd imenovan Orlovšček (https://www.hotiza.si/jula-marof-hotisko-jezero/).

  Učenci si ogledajo mrtvico in njeno okolico, fotografijo, poslušajo razlago nastanka rečnih mrtvic in prepoznavajo videne rastlinske in živalske vrste.

 • Kamenci: romsko naselje in muzej

  V romskem naselju Kamenci pri Črenšovcih se bomo seznani z življenjem romske skupnosti, njihovimi težavami in vključevanjem v lokalno skupnost. Ogledali si bomo leta 2003 ustanovljen muzej, ki predstavlja prvi romski muzej v Sloveniji. V muzeju so zbrani eksponati iz obdobja, ko se je prva romska družina naselila na območju Kamenec. Seznanili se bomo z nekdanjim načinom življenja Romov, njihovimi tradicionalnimi obrtmi (vedeževanje, glasba, ples …) ter ga primerjali z njihovim življenjem danes. Spoznali bomo bogato zgodovino romskega naselja, njihove legende in kulturo, ki so se po ustnem izročilu prenašale iz roda v rod.

  Muzej se nahaja na naslovu Kamenci ulica 0, 9232 Črenšovci (46.5835, 16.2888). Obisk je potrebno predhodno najaviti na romano.nlp@gmail.com ali 02 571 15 49. Obiska šolskih skupin so vedno veseli in jih prijazno sprejmejo.

 • Renkovci: Luštna domačija

  V vasi Renkovci se na površini 9 ha nahajajo rastlinjaki, v katerih gojijo paradižnik pod blagovno znamko Lušt. V podjetju je zaposlenih okrog 50 ljudi. Pridelujejo okrog 100 različnih vrst paradižnika, in sicer na integriran način. Paradižniki so zasajeni v naravno podlago (šota in kokosova vlakna), oprašujejo pa jih čmrlji, ki bivajo v rastlinjakih. Zalivajo jih z deževnico, ki jo zbirajo v laguni ob rastlinjakih.  V neposredni bližini rastlinjakov se nahaja tudi vrtina z geotermalno vodo, kateri odvzemajo toploto in z njo ogrevajo rastlinjake (http://www.lust.si/pridelava).

  Obiskali bomo vzorčen rastlinjak, ki je odprt za obiskovalce. V njem si bomo ogledali način pridelave paradižnika in izvedeli marsikatero skrivnost o tem sadežu. Ob koncu ogleda jih bomo tudi poskusili.

  Plačilo vstopnine! Voden ogled z degustacijo traja približno 60 minut. Informacije 070/777-421, iztok.rodez@lust.si.

 • Murska Sobota: paviljon Expano

  Paviljon stoji ob Soboškem jezeru nedaleč od avtoceste in predstavlja osrednji turistično informacijski center regije. Interaktivni doživljajski park obiskovalce preko novih tehnologij popelje po Pomurju. Gre za inovativno, tehnološko napredno, zabavno in hkrati poučno prestavitev življenja ob Muri (https://www.expano.si/#paviljon).

  V paviljonu si bomo ogledali predstavitev pokrajine in življenja ob reki Muri ter se seznanili s kulturo obiskane pokrajine.