Oris poglavij

 • Splošno

  Učenci bodo spoznali raznolikost pokrajine v Sv Sloveniji, seznanili se bodo z njihovim gospodarstvom, kulturo, zgodovino in tradicijo.
  Na enodnevni ekskurziji bodo spoznali življenje na Ptujskem gradu in si ogledali muzejske zbirke. . Reševali bodo delovne liste, ki jih imajo pripravljene v muzeju.
  V oljarni v Središču ob Dravi se bodo seznanili s postopkom pridobivanja olja iz buč ter degustirali dobrote narejene iz buč in bučnega olja.
  Kratek postanek za oddih in prigrizek bo na glavnem trgu v Ljutomeru.
  Lončar v Filovcih jim bo demonstriral izdelavo glinene posode,
  V Bogojini si bodo ogledali cerkev, ki je delo Jožeta Plečnika.
  Odhod bo ob 7. uri, vrnitev okrog 19. ure na pred šolo.

  Avtor eskurzije: Mira Časar
 • Ptuj

  Ob prihodu na parkirišče pod gradom bomo malicali. Ob 10.uri si bomo ogledali Ptujski grad, ki ima pestro zgodovinsko preteklost. Reševali bodo delovni list, ki ga imajo pripravljenega v muzeju. Srednjeveška utrdba je nastala v 11. stoletju, grajski grič pa je bil poseljen že od 5. tisočletja pred n. št. Pomembni lastniki so bili Salzburški nadškofi, gospodi Ptujski, grofje Leslie in grofje Herbersteini. Po drugi svetovni vojni je bil grad nacionaliziran. V Ptujskem gradu je danes Pokrajinski muzej. Ogledali si bodo muzejske zbirke: orožja, glasbil, fevdalne stanovanjske kulture, grajsko galerijo, slik na steklu, etnološko razstavo in zbirko tradicionalnih pustnih mask.Več o gradu si lahko ogledate na spletni strani: http://www.ptuj.info/index.php/sl/ded2/ogledi/ptujski-grad.html.
  Ob 12. uri odhod s postajališča.
 • Središče ob Dravi


  Ob 13. uri si bomo ogledali postopek pridobivanja olja iz buč v oljarni v Središču ob Dravi in poskusili dobrote narejene iz buč. Zanimivost proizvodnje bučnega olja je ta, da se postopek proizvodnje v stotih letih ni popolnoma nič spremenil. Drobne skrivnosti od katerih je odvisen pravi okus olja so oljarji prenašali iz generacije v generacijo.
  Odhod ob 14. uri
 • Ljutomer

  Kratek postanek na Glavnem trgu v Ljutomeru za sladoled ali kakšno drugo okrepčilo.
  Odhod ob 15. uri.
 • Keramika Bojnec v Filovcih

  Ogledali si bomo izdelavo posode iz gline in tudi sami poiskusili vrteti lončarsko kolo. Lahko se bodo tudi sami poiskusili v izdelavi posode iz gline. Ogledali si bodo staro in novo peč ter se seznanili s postopkom žganja gline.
  Več na http://www.loncarska-vas.com/index.php?izb=loncarstvo.
  Postanek bo 1. uro.
 • Bogojina

  Ogled Plečnikove cerkve. Prikazana je vpetost pokrajine in običajev v njeno arhitekturo. Cerkev ima enoladijski prostor pravokotne oblike s pravokotnim prezbiterijem. Prekrivajo jo ravni stropi, okrašeni s prekmursko keramiko. Na zahodni strani je ozek hodnik, ki vodi od vhodne lope pod zvonikom k zakristiji. Več o cerkvi si lahko pogledate na spletni strani http://www.timmlin.si/Turizem/Znamenitosti/77-plecnikova-cerkev-bogojina.html
  Odhod proti domu ob 17. 30 uri.