• Iskalnik po zemljevidih

  Iskalnik po zemljevidih je orodje za raznovrstno poizvedovanje po zemljevidih na spletišču. Sami izberete sloje in merilo za prikaz na zemljevidu, uporabite iskalno okno, filtre, ali poizvedujete z ogledovanjem pojavnih (pop-up) oken ob kliku na izbran objekt na zemljevidu. Z orodjem za merjenje (ob desnem robu zemljevida) lahko izmerite razdaljo oziroma površino, s puščicama (na gumbih ob levem robu zemljevida) se premikate po zgodovini pogledov v različnih merilih. Ob spodnjem robu zemljevida imate oznako, s katero odprete pogled na preglednice s podatki nekaterih slojev na spletišču, na primer za naravno in kulturno dediščino. 

  Iskalnik lahko uporabite tudi za terensko raziskovanje: z vklopom "trenutne lokacije" vašo lokacijo prikaže na zemljevidu.    

  Iskalnik (okence levo zgoraj) omogoča splošno poizvedovanje po imenu krajev na svetovnem zemljevidu. S klikom na izbrano lokacijo izveste značilnosti objektov, ki vsebujejo to lokacijo - z enega ali več izbranih zemljevidov. Za iskanje po besedah ali kategorijah (na primer obdobjih objektov kulturne dediščine) uporabite tudi orodje Filtriraj - uporabite katerega izmed prednastavljenih "filtrov", ali ustvarite lasten iskalni "filter" po kateremkoli od zemljevidov v aplikaciji, ki omogočajo iskanje. 

  V iskalnik je vključenih nekaj spletnih zemljevidov, ki se spreminjajo "v živo" - med njimi zemljevid postankov šolskih ekskurzij s spletišča Uporabna geografija ter zemljevidi izbranih mobilnih geoinformacijskih aplikacij (predvidoma bodo za prikaz in filtriranje kmalu na voljo vnosi vseh aplikacij, ki so na spletišču). 

  Točke postankov šolskih ekskurzij so povezane s podrobnejšimi informacijami o ekskurzijah na spletišču Uporabna geografija. Do povezave pridete s poizvedovanjem (kliknete na izbrano točko postanka), sledite povezavi "Več informacij" - in izveste več o ekskurziji, ki ji izbrana točka pripada.    

  Iskalnik deluje tudi kot mobilna geoinformacijska aplikacija. Z vklopljenim GPS sprejemnikom in klikom na ikono Moja lokacija (levo zgoraj na zemljevidu, okrogla ikona pod ikono "Domov") bo vaša trenutna lokacija približano prikazana na sredini zaslona. Z izborom različnih slojev podatkov ter različnimi nastavitvami oziroma orodji si v bistvu oblikujete lastno mobilno aplikacijo

  Nekaj osnovnih nastavitev - spodbuda za samostojno raziskovanje

  Iskanje po naslovih (vključenih je več slojev hkrati, ali izbereš enega od slojev): okence Najdi naslov ali kraj. Če želite omejiti iskanje s pomočjo Storitve ArcGIS World Geocoding na Slovenijo, pred ali za iskalni izraz dodajte SI ali SVN. 

  Iskanje s pomočjo "filtrov": dostopno s klikom na gumb Filtriraj v orodjarni desno zgoraj. Bodite pozorni, ali znotraj sestavljenega "filtra" pogoji veljajo hkrati, ali velja katerikoli od nastavljenih pogojev. Če vključite iskanje po več filtrih hkrati, bodo prikazani zadetki, ki veljajo za vse vključene "filtre" hkrati - na ta način lahko izdelate tudi kompleksnejše tematske zemljevide. V rezultatih je prikazano območje, kjer so zadetki vašega iskanja - slednje boste videli le, če bo vključen prikaz sloja / zemljevida, po katerem iščete; pozor: morda boste za vidnost nekaterih iskanih objektov (na primer uličnih številk, kraških jam, mej naselij) morali pogled na rezultate približati (zvečati merilo, zoom-in), ker nastavitev njihovega prikaza onemogoča prikazovanje v manjših merilih.  

  Prikažite legendo: ikona Legenda; legenda je prikazana le za dejavne sloje / zemljevide. 

  Izbor "dejavnih" zemljevidov (ki so vključeni v iskanje in prikaze): ikona Kartni sloji. Sloji so smiselno združeni v več skupin, na primer Regije, Kulturna dediščina. Nekateri sloji so še dodatno urejeni v več plasteh (na primer Prostorske enote vsebujejo več slojev, med njimi Statistične regije in Naselja). Nekateri sloji se prikažejo šele, ko se res močno približate, med njimi sloj Naslovi, ki prikaže hišne številke. Nekateri izmed zemljevidov so prednastavljeni za samodejno menjavo prikazane vsebine glede na kartografsko merilo, na primer MJU topografski zemljevid.    

  Temeljni zemljevid zamenjate z izborom prednastavljenih temeljnih zemljevidov v galeriji: ikona Galerija temeljnih kart. Kot kartografsko podlago pa lahko uporabite tudi številne zemljevide, ki jih najdete med kartnimi sloji (kliknite ustrezen gumb v orodjarni) v skupini Podlage.  

  Podrsni omogoča ogled enega ali več izmed prednastavljenih slojev, katerih vsebina se ob premikanju drsnika prikazuje oziroma skrije - ob hkratnem prikazovanju ostalih izbranih slojev zemljevida. 

  Zaznamki omogočajo nastavitve pogledov na izbrana območja v izbranih merilih: ikona Zaznamek; nekaj je prednastavljenih, dodajate lahko svoje.  

  Iskanje objektov v bližini (z drsnikom nastavite oddaljenost 0-15 km) izbrane lokacije na zemljevidu (vključenih je več slojev hkrati, ali izberete enega od slojev): ikona V bližini.  

  Risanje omogoča dodajanje poljubnih objektov, vključno z besedilom, na trenutni pogled v iskalniku: ikona Nariši. 

  Tiskanje trenutnega prikaza: ikona Natisni (lahko na primer shrani pdf datoteko). 

  Deli omogoča delitev povezave do aplikacije Iskalnik po zemljevidih, izdelavo QR kode ali vgradnjo v neko spletno stran / e-učilnico. 

  Nekaj nasvetov: 

  • nekateri zemljevidi vsebujejo zelo veliko podatkov in je njihovo nalaganje na vašo naprav lahko precej dolgotrajno; to še posebej velja, če uporabljate mobilno napravo, ali je prenos spletnih podatkov počasen; v tem primeru svetujemo premišljeno izbiro količine slojev / zemljevidov za prikaz; ali pa primerno potrpežljivost; 
  • včasih se zgodi, da nastavljeni zemljevidi ne prikažejo v celoti; ponavadi je rešitev osvežitev prikaza na zaslonu (ali ponovni zagon aplikacije na mobilni napravi); 
  • če želite, da dodamo v iskalnik še kak sloj / zemljevid, prosim sporočite preko foruma na spletišču, ali neposredno na e-pošto uporabna.geografija@guest.arnes.si;
  • morebitne vztrajnejše težave z aplikacijo, ali s posameznimi sloji podatkov / zemljevidi prosimo sporočite na uporabna.geografija@guest.arnes.si.

  Zahvaljujemo se za posredovanje oziroma dovoljenja za uporabo podatkov - O spletišču. Hvala tudi vsem učiteljem, ki na spletišču Uporabna geografija delijo ideje in gradiva za izvedbo šolskih ekskurzij, Oddelku za geografijo FF UL za uporabo zemljevidov izbranih mobilnih geoinformacijskih aplikacij ter za gostovanje iskalnika na oddelčnem ArcGIS Online računu. In seveda vsem uporabnikom, ki ste nam že, ali še boste sporočali svoje pripombe in ideje za izboljšanje delovanja iskalnika.   

  Zasnova, izdelava, izpopolnjevanje iskalnika: Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani.