Topic outline

 • General

  Današnja ekskurzija te bo popeljala na Dolenjsko. Obiskal boš grad Bogenšperk in tam spoznal življenje in delo Janeza Vajkarda Valvasorja ter njegov pomen za Slovence. Pot te bo nadalje vodila v Novo mesto. Tu si boš ogledal bogato arheološko zbirko Dolenjskega muzeja, sodeloval v delavnici Situlska umetnost, na koncu pa izvedel terenske vaje na Glavnem trgu, v samem središču mesta. Seveda boš imel vmes čas za malico in kratek samostojen sprehod. Po opravljenih nalogah v Novem mestu boš pot nadaljeval v smeri Straže in dalje po dolini Krke do Dvora. Verjamem, da te bo dolenjska lepotica očarala, spoznal pa boš tudi njeno bogato dediščino (naravno in kulturno). Za zaključek boš opravil postanek še v Dvoru, kjer si boš ogledal ostanke nekdaj mogočne železarne. Časovnica: zbor pred šolo ob 8.00 - predviden povratek ob 16.30 Kaj potrebujem? malico, primerno obutev in obleko (spremljaj vremensko napoved, pisala, trdo podlago za pisanje, karto Slovenije (ročni zemljevid), za terenske vaje pa še list, na katerem je izdelana tabela, s pomočjo katere boš naredil popis. Vse vstopnine in delavnice bodo obračunane pri naslednji položnici. Natančnejša navodila boš dobil pri urah zgodovine in geografije.

  Avtor Ekskurzije: Nevenka Šega
 • Grad Bogenšperk

  Obiskali bomo grad Bogenšperk in si ogledali grajske zbirke na njem ter spoznali življenje in delo Janeza Vajkarda Valvasorja. Tvoja naloga je, da spremljaš ogled in na koncu rešiš delovni list. Za obogatitev fotogalerije o ekskurziji naredi še kakšen zanimiv posnetek.
 • Novo mesto - Dolenjski muzej

  Obiskali bomo Dolenjski muzej in si v njem ogledali Arheološko zbirko. Sicer se v Dolenjskem muzeju nahajajo še številne druge zbirke - kaj več o njih si lahko prebereš na spletni strani Dolenjskega muzeja. V muzeju boš dobil tudi delovni list, ki ga boš izpolnil po končanem ogledu posameznega dela zbirke ali na koncu. V muzeju si bomo ogledali tudi kratek predstavitveni film o Novem mestu. Pozorno si ga oglej, saj poš na podlagi videnega izdelal miselni vzorec o Novem mestu (v delovnem listu, ki opisuje pot). Zadnji del našega dela v muzeju pa bo bolj sprostitvene narave - udeležil se boš delavnice Situlska umetnost in izdelal delček reliefa z vaške situle.
 • Novo mesto - Glavni trg

  Po ogledu muzeja te čaka terensko delo. Na Glavnem trgu v Novem mestu boš opravil boš kartiranje. Po navodilih, ki si jih dobil v šoli, boš popisal nemembnost pritličij stavb na Glavnem trgu. Seveda potrebuješ vnaprej pripravljeno tabelo, v katero boš zapisal svoja opažanja, doma pa boš te podatke prenesel na karto in izdelal ustrezno legendo. V prvi priponki te čaka delovni list za terenske vaje, v drugo pa je priložena karta.
 • Dvor pri Žužemberku

  Vse od novega mesta dalje se boš vozil po dolini reke Krke - dolenjske lepotice. Sledi razlagi v avtobusu in opazuj Krko ter pokrajino ob njej. Na spodnji spletni povezavi boš našel še več informacij reki Krki. Postanek bomo naredili v Dvoru pri Žužemberku. Namen postanka je, da si ogledamo ostanke nekdaj največje železarne na Slovenskem. Delovala je do leta 1891, sprva kot klasična fužina, nato pa je prerasla v mogočno železarno. V njej so izdelovali stroje, mostove, vodovodne cevi, vodnjake, peči, nagrobnike, okrasne predmete, strelivo, žeblje, ponve, likalnike ... Nenehno je sledila napredku, njeni izdelki pa so bili zelo kakovostni. Na spodnji spletni povezavi poišči še več podatkov o tej železarni in poišči, kdo se bili njeni lastniki, kje so dobivali rudo, kje les. Kakšen je bil njen uradni naziv?
 • Muljava

  Pri slovenščini si že večkrat slišal za josipa Jurčiča in njegovga Desetega brata si tudi že prebral. Na zadnjem postanku pa boš obiskal še njegovo rojstno hišo. Zadolžitve ti je pripravila učiteljica slovenščine, zato skrbno ponovi njene napotke in izvedi naloge. Ob zaključku ekskurzije te seveda čaka preverjanje in ocenjevanje. Pridobljeno znanje lahko preveriš s pomočjo nalog, pripetih spodaj.