Topic outline

 • Planinska jama

  Ob 8. uri se bomo izpred šole v Vipavi odpeljali z avtobusom proti Planinskemu polju. Pot nas bo vodila mimo Razdrtega proti Postojni. Avtocesto bomo zapustili na izvozu Postojna ter se peljali po stari regionalni cesti skozi Postojno do Planine. Prvi postanek (8.45-9.00) bomo imeli na parkirišču pri Planinski jami, pri kateri nas bo pričakal jamski vodič. Skupaj z vodičem se bomo odpravili v jamo. Jama ni osvetljena, zato bomo dobili svetilke, s katerimi si bomo ogledali zanimivosti kraškega podzemnega sveta.

  Po obisku jame bomo imeli odmor za malico (10.30-10.45), nato se bomo odpeljali v Laze, kjer bo naš drugi postanek. Ogledali si bomo mlekarno Krepko (11.-11.30) ter poizkusili nekaj mlečnih proizvodov.

  Po krajšem odmoru se bomo peš odpravili iz Laz mimo Jakovice do požiralnikov reke Unice na Planinskem polju. Tam bo naš tretji postanek (12.30 -13.00). Ogledali si bomo Putikovi štirni .

  Ob 14.00 nas bo avtobus odpeljal iz Jakovice do avtocestnega izvoza pri Uncu in naprej v Vipavo.

  Ne pozabi: Primerna obutev, nahrbtnik, lahka malica, pijača (najbolje voda), športna oblačila in topla jopica (obisk jame). Zaščitno sredstvo proti soncu in mrčesu.

  Vstopnine: 3,5 €, obisk Planinske jame, plačilo ob vhodu v jamo.

  Avtor ekskurzije: Elizabeta Grmek Romih

  • Planinska jama

   Planinska jama se nahaja v neposredni bližini naselja Planina, po katerem je tudi dobila svoje ime. Je naša največja vodna jama. V jami lahko vidimo številne kapnike, dvorane, podzemna jezera. Prav tako je zelo pester živalski svet, v naravnem okolju pa vidimo tudi človeško ribico. Jama je odprta za turiste ob sobotah in nedelja, po predhodnem dogovoru pa tudi ostale dneve v tednu.
   Zanimivost Planinske jame predstavlja sotočje dveh rek. Približno 500 m od vhoda v jamo se združita reki Pivka (Postojnska jama) in Rak (Rakov Škocjan).
   V dogovoru z vodičem je ogled jame možen tudi s čolnom. Reka, ki teče iz Planinske jame, se imenuje Unica.

   Aktivnosti učencev: poslušajo jamskega vodiča, ogledujejo zanimivosti kraškega podzemnega sveta, opravijo meritev temperature zraka in vode v jami ter pred vhodom v jamo odčitajo višino vode.
  • Laze, Mlekarna Krepko

   Laze se nahajajo na vzhodnem robu Planinskega polja. Okolica vasi je znana po številnih kraških pojavih. V okolici so številni ponori reke Unice in več kraških jam. Poznavalec krasa in geolog France Šušteršič nas popelje do naravnega mosta, ki se nahaja 500 m od vasi ob cesti Laze-Logatec. Jame v okolici Laz niso turističe jame. So prave poslastice za jamarje, za katere je urejen tudi jamarski kamp.
   Vsakoletne poplave na Planinskem polju so del življenja domačinov Laz in sosednje vasi Jakovica.
   Sredi vasi se nahaja mlekarna Krepko, ki je znana po izdelavi kefirja iz pravih kefirjevih zrnc. V mlekarni predelujejo ekološko in nekonvencianalno mleko iz Logatca in okolice.
  • Ponori na Planinskem polju

   Reka Unica zaradi neprepustne podlage teče po površju Planinskega polja. Na svoji poti naleti na propustne apnence ponike v številnih ponorih na severnem delu polja. Količina vode je dejavnik, ki vpliva, kje Uica izgine v podzemlje. V sušnem obdobju in nizkem vodostaju ponikne že pred Lazami.
   Polje je večrat na leto tudi poplavjeno, v spomladanskem in jesenskem času. Ponori ogromnih količin ne morejo požirati, polje se spremeni v jezero. Obseg popljavljenega polja je različen, čas trajanja pa od nekaj dni do nekaj mesecev.
   Ponore reke Unice lahko vidimo, kadar polje ni poplavjeno. Prava posebnost pa sta t. i. Putikovi štirni - požiralnika, ki sta zaščitena z mrežo.