Topic outline

 • General

  Opis poti:Pot nas bo iz Dolenjske vodila proti Notranjski. Prva postaja bo Planinsko polje, kjer bomo spoznali nekoč tipično furmansko naselje. Sledila bo vožnja proti Postojni, kjer bomo obiskali Postojnsko jamo. Po ogledu bo čas za malico, nato pa bo sledil ogled Predjamskega gradu z zgodbo o Erazmu. V popoldanskih urah bomo prispeli do svetovno znanega Cerkniškega jezera, kjer si bomo najprej v kraju Dolenje Jezero v Jezerskem hramu ogledali maketo Cerkniškega polja.
  Trajanje ekskurzije: 1 dan.
  Odhod: iz Podbočja ob 8. uri,
  Povratek:
  v Podbočje je predviden za 20. uro zvečer.
  Priporočena oprema: pohodna obutev.

  Avtor ekskurzije: Suzana Čuš
 • Planinsko polje

  Planinsko polje je 5 km dolgo in okrog 2,5 km široko kraško polje. Je najnižje ležeče polje v Notranjskem podolju. Ima več kot 10 km² veliko ravno dno, ki leži v nadmorski višini okrog 450 m. Kotanjo na jugu zapirata griča Stari grad (703 mnm) in Kali (574 m), na zahodu Planinska gora (924 m), na nasprotni strani pa nizke vzpetine ločijo polje od Logaškega ravnika. Na severni strani se dvigajo neizrazite vzpetine Lanskega vrha. Med Lanskim vrhom in Planinsko goro je pri Grčarevskem vrhu okrog 500 m nadmorske višine najnižja točka okoliških vzpetin, ki tod še vedno meri 30 m. (Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Planinsko_polje)

 • Postojnska jama

  Postojnska jama je splet 20 kilometrov zakapanih rovov, galerij in dvoran, v katero so izkušeni vodniki v skoraj dvesto letih pospremili že več kot 33-milijonsko množico obiskovalcev. To je največja jama klasičnega krasa in hkrati najbolj obiskana turistična jama v Evropi. V svoji zgodovini je bila izziv za drzne raziskovalce podzemlja, ki so s trudom in vztrajnostjo prodirali vedno globlje v podzemlje. Najzanimivejše rove je leta 1818 odkril Luka Čeč in domačini so že naslednje leto jamo uredili za turistični ogled Zasluga daljnovidnih upravljavcev jame je, da so na novo odkrite dele hitro opremljali za množične oglede.Pred tem so bili obiskovalcem dosegljivi le vhodni rovi, kjer so bili podpisi obiskovalcev dokumentirani od 13. stoletja dalje. Že leta 1872 so bili položeni železniški tiri po jami, leta 1884 pa napeljana elektrika. Obiskovalčeva radovednost se danes teši s spoznanji o nastanku jam, z ogledom rovov in dvoran, predvsem pa z opazovanjem kapnikov, ki se spuščajo s stropa ali dvigajo s tal, združujejo v stebre, gubajo v zastore ali nizajo v zaporedja domišljijskih oblik. Jama je lahko dostopna brez stopnic in težjih vzponov, del ogleda poteka s podzemnim vlakom, del pa peš. (Vir: http://www.postojnska-jama.si/slo/obisk_postojnske_jame)

 • Predjamski grad

  Preko 700 let že kraljuje v nad 100 metrov visoki skalnati steni; mogočen in izzivalen – grad, ki ga ni mogoče zavzeti. Trenutna podoba gradu je sicer iz renesančnega obdobja, toda čas njegovega nastanka potrjuje grb takratnih lastnikov Kobenzlov iz leta 1583 in za njim se skriva starejše jedro, prvotni jamski grad. Simbol nezavzetosti, zavetje drznega, svojeglavega in upornega viteza Erazma Predjamskega. (Vir: http://www.predjamski-grad.si/)
 • Dolenje Jezero

  V kraju Dolenje Jezero si bomo ogledali maketo delovanja Cerkniškega jezera. Po ogledu se bomo odpeljali do jezera (polja) in si ga ogledali.
 • Cerkniško jezero

  Cérkniško jézero leži v jugozahodni Sloveniji, v južnem delu Cerkniškega polja, ki je največje slovensko kraško polje. Vsi pritoki in odtoki razen Cerkniščice so kraški. Cerkniško jezero je presihajoče s površino 26 km², ko je kraško polje poplavljeno - površina je lahko velika celo do 38 km². V največjem obsegu je dolgo 10,5 km in široko 4,7 km in je največje jezero v Sloveniji. Največja globina jezera je okoli 10 m. Gladina niha od 546 do 551 m nadmorske višine. Cerkniško jezero se napolni v glavnem po jesenskem deževju in spomladi, ko se tali sneg. Presiha maja ali junija, včasih pa tudi pozimi. (Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Cerkni%C5%A1ko_jezero)