Topic outline

 • Ekskurzija je namenjena 6. razredom kot naravoslovni dan ali ekskurzija. Odhod je predviden ob 8.00, prihod pa okrog 15.00. Medpredmetno se povezuje z geografijo, zgodovino, naravoslovjem, športom, likovno in glasbeno umetnostjo.

  Načrt poti:

  8.00 - odhod iz Postojne

  9.00 - prihod v Stunjan in sprehod do solinarske hiše, malica

  10.00 - voden ogled solinarske hiše, predstavitev orodij in rastlin v solinah

  10.30 - sprehod po poti parenzane proti tunelu in Portorožu

  11.30 - prihod v Portorož (plaža) in sprehod po glavni promenadi mimo znanih hotelov proti nekdanjim skladiščem soli

  12.30 - kosilo (lunch paket) pri nekdanjih skladiščih soli in odhod proti Piranu

  14.00 - prihod v Piran, ogled Tartinijevega trga (Benečanka,...).

  14.30 - odhod proti Postojni

  Namen ekskurzije je spoznati značilnosti Slovenske Istre in sobivanja človeka in narave. Seznanimo se z geomorfološkimi posebnostmi, kot sta abrazijska in akumulacijska obala ter asimetrična dolina, sožitjem človeka s temi danostmi, z antropogenimi spremembami krajine kot so soline in terasirana pobočja s sprehodom od Strunjana, Portoroža do Pirana. Spoznamo se z osnovami turistične dejavnosti in kulturnimi značilnostmi Pirana.

  Oprema: pohodna obutev, obleka primerna vremenu na dan izvedbe dneva dejavnosti, dežnik, kaj za preobuti in preobleči, malica, pisalo, trda podlaga, mobilni telefon s fotoaparatom.

  Učenci fotografirajo in izpolnjujejo delovne liste.

  Avtorica ekskurzije: Valentina Sever

 • Odhod

  Odhod iz šole proti Kopru.

  Učenci dobijo delovne liste, dovoljeno jim je uporabljati telefone za potrebe fotografiranja.

 • Strunjan

  Prihod z avtobusom v Strunjan. Po razlagi in prikazu nastanka in delovanja solin se sprehodimo po nasipu, ki jih loči od lagune, prvotnega izgleda akumulacijske obale. Učenci spoznajo tipe solinskih bazenov z njihovo opremo (npr. široke natikače taperine in strgalo gavero) in preizkusijo slanuše. Sledi ogled solinarske hiše in nadaljevanje peš poti proti Portorožu skozi tunel.

 • Parenzana (Porečanka)

  Sprehodili bi se po delu Parenzane, ki vodi od Strunjana do Portoroža skozi tunel.

  Nekdanja ozkotirna železniška proga (širine 760 mm) med Trstom in Porečom, ki je obratovala med letoma 1902 in 1935, je dobila ime po besedi Parenzo - italijanskem poimenovanju mesta Poreč, zaradi česar jo imenujemo tudi Porečanka. Pomenila je povezavo zaledja z obmorskimi kraji in je tako močno prispevala k gospodarskemu razvoju Istre.

  Parenzana je bila 123,1 km dolga ozkotirna železniška proga, ki je povezovala 33 istrskih krajev od Trsta do Poreča, tako da bi danes potekala po teritorijih treh držav: Italije 13 km, Slovenije 32 km in Hrvaške 78 km. Vagoni so bili dolgi 8,5 m. Potniški so imeli po 30 sedežev, lahko so jih osvetlili s petrolejkami, imeli so balkone, ni pa bilo toaletnih prostorov. Uporabljali so se še tovorni (tako odprti kot zaprti) in prtljažni vagoni. Tik pred ukinitvijo proge je bilo v prometu skupno 180 vagonov.

  vir: https://www.parenzana.info/zgodovina.html, 2023

 • Portorož

  Ogled Portoroža ob glavni promenadi proti nekdanjim skladiščem soli proti Portorožu.

  Letovišče z dolgo tradicijo

  Portorož vsi poznamo kot mesto zabave in morskih radosti. Vendar ta slovenski košček blišča skriva v sebi več, kot je na prvi pogled vidno. 

  Že od 13. stoletja si Portorož utira svoj ugled kot zdraviliški kraj, v katerem so sprva menihi iz samostana sv. Lovrenca zdravili z morsko vodo in slanico. Na tej osnovi so se postopoma začeli graditi zdraviliški in wellness kompleksi, ki še danes s pridom izkoriščajo vse zdravilne učinkovine soli in morja.

  Pomemben del razvoja priljubljenosti mesta je tudi letalstvo, ki je v prejšnjem stoletju s pridom dopolnjevalo razširjeno turistično ponudbo. Njegovi začetki segajo v čas bratov Cosulich, ki so v obdobju po prvi svetovni vojni vzpostavili začetno infrastrukturo za prve letalske povezave. V tridesetih letih prejšnjega stoletja je bil Portorož prek Trsta redno letalsko povezan z večjimi mesti na Jadranu, danes pa je cenjena destinacija zasebnega letalskega turizma.

  (vir: https://www.portoroz.si/si/odkrij/portoroz/zgodovina-portoroza, 2023)


 • Piran

  Ogled Pirana z vsemi glavnimi znamenitostmi. Odhod na avtobus in proti Postojni.

 • Poišči znane besede!

  S pomočjo znanih izrazov ponovi znanje, ki si ga pridobil na ekskurziji.