Topic outline

 • Nujne informacije za ekskurzijo:


  Ta ekskurzija obsega predvsem naravne značilnosti krasa v okolici Divače. Prilagojena je tako, da bo vsak, ki to pot izbere, na koncu dneva vedel in videl slovenski matični kras, saj so v obisk všteti treking ogled Divaške jame, udornica Risnik, pohod po poti petih jam, vse skupaj pa kar 3 obiski različnih jam.

  -Izlet ob slabem vremenu ni mogoč,
  -Izlet brez rezervacije za ogled Divaške jame ni mogoč vsak dan, a le v torek, četrtek in soboto.
  -Celoten izlet je prilagojen tako, da je konec pred mrakom (ob spomladanskemu/ jesenskemu času)

  Temu tako pa predlagam, da radovedneži izpolnjujejo par osnovnih pogojev:
  1. Priporočena starost, (12+)
  2. Splošno razumevanje koordinat,
  3. Priporočena aplikacija z uporabo GPS. (za najdbo določenih točk ob izletu)

  Za pot petih jam je potrebna oprema:
  1. Zadostna količina tekočine, (odvisno od velikosti skupine)
  2. Nujna primerna obutev, (priporočena trpežna gorska obutev - v primeru mokrotnega terena, kar se v jami pozna)
  3. Primerna oblačila, (predlagan toplejši kos oblačila v nahrbtniku, ki vam ga ni žal rahlo umazati)
  4. Svetilka za vse izletnike, (V primeru raziskovanja dveh dostopnih jam)
  5. Rezervna oblačila in obutev. (za kosilo v gostišču v čistih oblačilih...)
  6. NUJNA je uporaba spletnega katastra jam za iskanje lokacij, saj so označene lokacije na tej strani zelo nenatančne in nezanesljive! (za točne lokacije vhodov jam pojdite na povezavo: https://www.katasterjam.si/ , poiščite katastrsko številko za vsako jamo ob poti (so podane v opisih, drugače je na voljo njihovo ime) in sledite označeni piki na zemljevidu.)
  Avtor ekskurzije: Adam Likar
 • 1. PRIHOD - Udornica Risnik

  UDORNICA RISNIK:

  Začetek ekskurzije je optimalen okoli 8:00 na parkirišču pri udornici Risnik. Ob pogledu v dih jemajočo globino udornice, je tu idealen prostor za zajtrkovanje v obliki piknika, s tem pa za izlet optimalno zapravimo čas, saj nas ob 10:00 čaka ogled Divaške jame.

  Sama udornica je poseben znamenit kraški pojav, ki je s svojo bližino naselja Divače, tudi priljubljena turistična atrakcija. Nahaja se približno 500m južno od železniške postaje, njen povprečen premer obsega izjemnih 220m, globina pa kar 72m. Nastala je zaradi udora stropa nekdanje ogromne podzemne dvorane, ki je bila del aktivnega dela pretoka reke Reke. Zanimivost, ki jo malo ljudi ve je, da udornica Risnik trenutno preprečuje povezavo Škocjanskih jam s Kačno jamo, saj je podor na dnu Risnika ustvaril naravno oviro reki Reki, ta pa je pot našla v obliki dolgih sifonov in nedosegljivih prostorov med podornim kamenjem.

  Poleg tega ima udornica še eno geografsko značilnost, unikatno za kraške pojave: Specifična vegetacija zaradi temperaturne inverzije. Votlina namreč zadržuje velike količine hladnega zraka, saj je ta težji od toplejšega.

 • 2. Divaška jama

  Nenajavljeni ogledi Divaške jame so vodeni ob 10:00 v torek, četrtek in soboto, zato je izlet omejen na te tri dni.
  Izjema je možna v primeru vnaprej dogovorjene rezervacije ogleda, s samim klubom. (Jamarsko društvo “Gregor Žiberna” Divača)

  DIVAŠKA JAMA:
  Odkril jo je Gregor Žiberna v letu 1884. Z raziskovalci so našli skoraj 700m prekrasno zasiganih rovov, od tega pa je 500m urejenih rovov že od leta 1967. Danes v obnovljenem stanju, atrakcija privablja mnoge radovedneže iz vseh končkov sveta. Obiskovalci se spustijo do globine 50m, zato ogled ni primeren za gibalno omejene posameznike. Možen je tudi virtualni ogled celotne poti.

  Za izlet je planiran treking ogled Divaške jame, saj se s tem turistična pot podaljša, ogled pa dobi bolj avanturističen stil - za pogled speleoloških dogodivščin od bližje.
  Cenik je objavljen na povezavi:

  OGLED:

  Malo pred 10:00 je nujno potrebno biti na parkirišču, ki je označen na lokaciji tega odstavka. Treking ogled traja približno 1,5 ure.


 • 3. Kosilo

  V Divači je na voljo več gostiln, nekatere tudi s ponudbami za kosilo okoli 12.00. ure - približna ura prihoda k parkirišču od ogleda Divaške jame.

  • PICERIJA ETNA:
  Je restavracija, ki je značilna v okolici po svoji italijanski kulinariki. Več informacij je na spodnji povezavi:

  • GOSTILNA RISNIK:
  Gostilna, ki se imenuje po že ogledani udornici Risnik, je malo dražja v primerjavi, a z večjo ponudbo menijiev, med katerimi je tudi značilni kraški pršut ob kozarčku vina Teran. Dodatne informacije na spodnji povezavi:

  • GOSTILNA IN MESNICA MALOVEC:
  Malovec ima super ponudbe predvsem za mesne jedi, saj je pod enakim imenom hkrati mesnica, ki nudi sveže meso ob vsaki jedi že od leta 1997. Več informacij je na spodnji povezavi:

  • PICERIJA "PRI BZKU":
  Gostišče nudi široko izbiro kakovostnih pic iz krušne peči. Poleg tega imajo tudi ostale menije in jedi po naročilu. Edina slabost je oddaljenost od jedra Divače, saj se nahaja v sosednjem naselju Dolnje Ležeče. Dodatne informacije na njihovi spletni strani:
 • 4. Pot petih jam

  Predvidena ura z začetkom poti je 14:00. Trajanje poti je načrtovano od točke do točke, časovno cca. 5 ur, a je sama pot prilagodljiva volji in planiranem časovnem razponu izletnikov. Pot sestavlja 5 točk - podzemnih kraških jam, katere povezujejo pohodnikom znane gozdne poti.

  • PARKIRIŠČE:
  Od gostilne se okoli 13:30 vrnemo v smer divaške jame, le da tokrat zapeljemo v stransko cesto proti koči Lovske družine Gaberk - Divača. Tu je dovolj prostora za avtomobile, parkirnine tudi ni, zato je tu tudi pohodnikom priljubljena začetna točka. Ob 14:00 je že predlagan prvi korak na pot.

  Celotna pot Pohodniki se boste srečali s temi petimi jamami in eno udornico po kronološkem vrstnem redu:
  1. Kačna jama - katastrska številka 955
  2. Udornica Bukovnik
  3. Jama v Žibernovi ogradi - kat. št. 12415
  4. Benčna jama - kat. št. 4417
  5. Vrabčna jama - kat. št. 4545
  6. Jama na Konjičih - kat. št. 139

  Vse natančne lokacije jam in GPS tracker za varno pohodništvo najdete na povezavi: https://www.katasterjam.si/

  Pot med Vrabčno jamo in Jamo na Konjičih je krožna, torej se gre lahko v eno ali drugo smer nazaj po dveh poteh, ki se pri Benčni jami združijo v isto pot za nazaj.
 • 5. Kačna jama

  Kačna jama velja za tretjo najdaljšo jamo, ki vodi za Črnelskim breznom za le 178m! Skupna dolžina jame je presenetljivih 20.200m, ki jih povezuje podzemni tok reke Reke, ki v obliki ogromnih podzemnih sifonov priteče iz Škocjanskih jam. Vhod jame je unikatne oblike, ki iz vhodne dvorane nekje na globini -150m daje značilen pogled oči ob veliki količini svetlobi:

  Vhodni dvorani sledijo le še večji rovi.....do leta 2006 so se jame najedali predvsem slovenski jamarji iz jamarskega društva Divača, danes pa v jami potekajo predvsem potapljaške raziskave neraziskanih sifonov, v obliki dolgotrajnih večdnevnih jamarskih akcij, ki se jih v večjem številu vključujejo raziskovalci iz drugih držav.

  Do leta 2010 so v jami našli cca. 16.500m rovov, kar je prikazanih na tem načrtu:


 • 6. Udornica Bukovnik

  Udornica Bukovnik je zelo podobna sosednji udornici Risnik, saj je po nastanku in starosti podobna....le, da ima Bukovnik 2 globji jami:

  Na sliki je Jama v Bukovniku (kat. št. 1382) Dolžina: 383m; Globina: 95m

  Sama udornica je 250m dolga in 150m široka ter 50m globoka. (+45m jame) Dostop do jame je možen, a pogosto zaraščen v obrobju. V vhodnem delu ajme se v zimskem času zaradi temperaturne inverzije pojavijo zanimivosti, ki so značilne le še za velike kraške ledenice - ledeni kapniki.

  Pot od tu nadaljujemo nazaj po poti proti lovskemu domu, le da tokrat zavijemo v gozdno pot, ki kaže proti Jami v Žibernovi ogradi. - 12415

 • 7. Jama v Žibernovi ogradi

  Ko s pomočjo katastra jam in LiDAR pogleda pridemo blizu lokacije, lociramo vhod v jamo in lahko prosto vstopimo v votlino. V prvi dvorani svetilka še ni potrebna, če pa se izletniki odločijo nadaljevati, je vir svetlobe nujno potreben. Priporočena je tudi čelada. Vstop je dovoljen, a je na lastno odgovornost v skladu z JZS predpisi za obiskovalce brez jamarskega naziva in članstva jamarskega kluba.

  Jama ni nevarna ali fizično zahtevna, zato je super priložnost, da izletnik doživi pravo jamarsko izkušnjo.

  Jama se nahaja v SE kotu manjše vrtače (35x20 m) mimo katere po južni strani vodi gozdna cesta. Vhod je približno na sredini pobočja, vzhodno od okrog 6 m visoke pečine. Okolico prerašča gozd hrasta, lipe in belega gabra. Grmovna vegetacija je redka.

  Vhod je kvadratne oblike, dimenzij 0,9 x 1,1 m. Skozenj se v metrskem skoku spustimo v rov, ki se položno spušča 3 m proti vzhodu do naslednjega 0,6 m globokega skoka. Tla so tu zemljata z nekaj drobnega kamenja in skalo. Po približno dveh metrih se na korozijskih stenah začne pojavljati siga. Zahodno od vhoda se 2,3 m daleč spušča nižji, do 1 m širok rovček. Manjši rovček se širi tudi proti jugu.

  • Podatki in slike pripadajo JZS katastru in niso za zunanjo uporabo.


  Okrog meter širok glavni rov se spušča 7 m na vzhod. Stene so bogato belo zasigane, tla gradijo skale in podorno kamenje. Nekje na sredini rova je čezenj ujet zasigan skalni blok, ki tvori naravni most. Rov se konča z 1,7 m globokim brezencem dimenzij 0,8 x 1,5 m, ki se na dnu širi pod skalo proti zahodu. V njem je zaslediti nekaj manjših živalskih kosti, ki so bile v jamo verjetno prinešene. Na jugu se iz brezenca dviga 3,3 m visok, lepo zasigan kamin. Do okrog 2 m višine je del bele sigaste kope. Nato se prelomi v polico in bogato zasigano razpoko z zavesami. Severna stena rova je nekoliko manj zasigana, z nje visijo do 2 m dolge zavese. Proti zahodu se tu okrog 2 m daleč širi ozka poč. Južno nad glavnim rovom se pri ujetem skalnem bloku dviga manjša dvorana. Do nje vodi 1,5 m visoka stopnja, ki se prevesi na zdrizasto sigovo kopo, popraskano s kremplji. Strop je tu okrog 2 m visok in se polagoma dviguje. Z njega visijo beli stalaktiti, prepredeni s koreninskimi laski. Vhod v dvoranico je okrog 1 m visok in 2 m širok. Bogato zasigana dvoranca z uravnanimi tlemi je okrog 1,3 m visoka in do okrog 2 m široka. S stropa visijo okrog 40 cm dolge in 20 cm debele bele zavese, ki jih razkrajajo koreninski laski. Na sredi dvorane je na tleh manjši pogodasti stalagmit dimenzij okrog 30x20x20 cm. Na vzhodnem koncu je med skalne bloke vraščen, 1 m visok in 15 cm širok kapniški steber. Za njimi se odpira 2 m dolg ozek rov. Na jugu dvoranice se poševno odpira 2,2 m visok kamin, dimenzij 0,5 x 1 m, s katerega s spira ilovica.

  Načrt 22m dolge in 7m globoke Jame v Žibernovi Ogradi:


 • 8. Benčna jama

  Podatki o jami so žal v večini izgubljeni ali pridržani v klubu, saj se smatra kot zaključen objekt, ki se je začel in končal z registracijo jame v letu 1990. Brezno dosega izjemno globino 172m in dolžino 248m.

  Vhod je nevaren za padec in odprt, zato previdno ob iskanju brezna. Slika vhoda daje lažjo predstavo:


 • 9. Vrabčna jama

  Mogoče od vseh najbolj zanimiva atrakcija je Vrabčna jama, saj ima urejen prost vhod za pohodnike in turiste. V stopnjasto brezno je namreč naslonjena lestev za prosto uporabo. Jama je tipična za matični kras, kar nakazujejo tudi tvorbe znotraj jame.

  Ob vstopu v jamo moramo biti previdni, da je lestev stabilna. Potrebna je svetilna in priporočena je čelada. Načeloma je jama varna za ogled.

  27m dolga in 7m globoka jama je žal žrtev človeške onesnaženosti. Fotografija vhoda je podana spodaj:


 • 10. Jama na Konjičih in zaključek

  Še zadnja jama od petih jam na poti je fascinantna, saj je brezno v enem kosu, ki znaša 153m globine! 139. po vrsti registrirana jama (leta 1990 - začetek katastra) ima odprt prost vhod, zato je tako kot Benčna jama, tudi tukaj predlagana dodatna previdnost ob iskanju lokacije vhoda:

  Tu se pot v eno smer konča. Predvidena ura tega cilja je 17:30

  Od tu se po isti poti vrnemo nazaj do lovske koče. Tam si lahko oddahnete in izlet je zaključen. V primeru teme ob vračanju k koči, uporabite svetilke, ki ste jih imeli v jamah.

  Priporočena je tudi večerja v eni izmed prej omenjenih gostiln, ali pa hrana, ki ste jo pripravili za pohod.