Topic outline

 • Splošno

  Predstavljam vam ekskurzijo po obsredozemski sloveniji ,kjer bomo spoznali značilnosti krasa in slovenske obale ter se podali v največjo in edino Slovensko pristanisce.

   Pot bomo sprva začeli v luki Koper, kjer bomo spoznali njihov način delovanja , cerinjenja izdelkov in njihove projekte v bodoče. Našo pot bomo nadaljevali do Lipice kjer bomo spoznali to svetovno znano kobilarno in se sprehodili skozi to prečudovito kraško pokrajino. Po Lipici se bomo odpravili na Goriška brda kjer bomo opravili znanstveno degustacijo vin ter drugih dobrot tega predela. Povzpeli se bomo tudi na znamenit razgledni stolp in tako občudovali razgled, ki se razprostira skozi prelepe griče in vinograde. Odžejani ter posladkani prevzeti prelepih razgledov se bomo potem odpravili na Tartinijev trg, kjer pa bo čas za prosti čas in prosto raziskovanje Pirana skozi reševanje delovnih listov. Na koncu pa bomo obiskali se edini Slovenski klif v zaščitenem krajinskem parku Strunjan.

  Avtor ekskurzije: Luka Libenšek

 • Goriška brda

  Goriška brda

  Goriška brda so najbolj znana po poraščenih gričevij med katerimi se vijejo prelepe vinogradniške trte iz katerih produktov grozdnih jagod vsako leto proizvedejo vrhunska in kakovostna vina katera so deležna mnogih svetovnih priznanj in odličij.

  Naravno so omejena na severu z visokim slemenom Korade, katere vrh je visok 812m. Na severu pa Brda ločuje naravna reka Idrija , preko katere se razpostira začetek Furlanske nižine.

  Podnebje Goriških Brd je najbolj pod vplivom Jadranskega morja kateri poskrbi za povprečno visoke celoletne temperature in ima zelo pomemben vpliv na samo dozorjeno grozdno jagodo.

  Kot občina Brdo je bila ustanovljena leta 1994 in danes šteje okoli 45 naselij katera najpomembnejša dejavnost je vinogradništvo in sadjarstvo. Ker je to območje gričevnato gre v večini primerov za razložena naselja katera si skorajda vsako lasti svoj grič kar je razlog za zelo fotogenično scenografijo.
 • Lipica

  Lipica

  Znamnito Slovensko naselje Lipica leži na nadmorski visini 402m. Je le 11km oddaljena od davno Slovensko izgubljenega mesta Trsta. Obdajajo jo zeleni travniki na katerih pa so posajeni bujno zeleno rastni listavci, kot so poslovenjeno drevo Lipa, hrast in kostanj. Na severni strain Lipice lahko najdemo tudi opuscen premagovnik, ki je med letoma 1778 in 1817 zalagal proizvodnjo sladkorja na Reki

  Lipica pa je najbolj znana kot dom svetovno znanih belih konj Lipicancev med drugim pa velja tudi za največjo kobilarno na svetu. Kobilarno je ustanovil avstrijski nadvojvoda Karel II. leta 1580. Po burni preteklosti pa je leta 2005 Kobilarna Lipica proslavila 425 – letnico obstoja. • LUKA KOPER

  Luka Koper

  Luka je edino Slovensko tovorno pristanisce po tem ko je v 20. Stol Trst pripadel Italijanom. Njegova geograska lega ima zelo dober strateški in gospodarski pomen saj predstavlja najbližjo povezavo Srednje in Vzhodne Evrope s Sredozemljem. Sama geografska lega pristaniscu omogoca dostopnost do trgov Srednje in vzhodne Evrope. To pomeni da pristaniscu omogoca vstop blagovnega transporta v tokove na preseku Baltsko-jadranskega in Mediteranskega jedrnega Evropskega transportnega koridorja.

  Pristanišče je bilo zgrajeno leta 1957 saj je bilo jasno, da je jugoslavija izgubila cono A (Svobodno tržaško ozemlje) in z njo Trst. Pristanisce je sam razcvet dozivelo leta 1967, ko se je vzpostavil prvi tir ,ki je omogocil prenos tovora v notranjost Evrope. Zaledje pristanišča se razteza čez celotno srednjo in vzhodno Evropo, od Slovenije, Avstrije, do Madžarske, Italije, Hrvaške, Češke, Slovaške, Poljske in južne Nemčije (Bavarska, Baden-Württemberg in okolica Frankfurta).
 • Tartinijev trg

  Tartinijev trg

  Tartinijev trg oz. središče Pirana je največji trg tega pestro geografsko zgodovinskega mesta. Samo ime je osrednje središče dobilo po slavni piranski osebnosti, skladatelju in violinistu Giuseppeju Tartiniju. Trg je imel nekoč zelo pomembno gospodarsko vlogo saj je bil nekoč pristanišče za jadrnice in ribiške čolne. Že od nekdaj pa je bila njegova značilnost zelo značilna arhitektura saj so se na trg priseljevali premožni meščani.

  Današnji izgled pa je trg dobil v 2. polovici 19 stol. saj so mandrač ali manjše pristanišče zaradi raznih razlogov zasuli in tako je nastala prostorna tržna ploščat in medgeneracijsko družbeno središče.

  Današnja ploščat je prekrita z belimi Istrskim kamnom katerega je ob ob 300-letnici Tartinijevega rojstva projektiral arhitekt Boris Podrecca.


 • KRAJINSKI PARK STRUNJAN

  KRAJINSKI PARK STRUNJAN

  Najznačilnejski del Strunjanskega parka je 80 metrov visok strunjanski klif iz katerega se razpostira pogled na jadransko morje. Skupaj z 200m morskega pasa je proglasen za naravni rezorvat saj le tako lahko ohranijo njegovo prvotno podobo in posebnost Slovenske stene. Hkrati pa strunjanski park velja za najdaljsi neokrnjeni del na celotni 130 kilometrski obalni linij ,ki poteka med Gradžem v Italijo in savudrijo na Hrvaškem.

  Klif je z golo steno 100% odvisen od narave in je v celoti prepuščen naravnim procesom saj le tako lahko ohranjajo njegovo pristonost.

  Zanimiva znacilnost klifa je ,da se skozi leta premika v notranjost ozemlja stran od morja pri te pa se postopoma znizuje.