Ob koncu Svetlaninega tedna

Ko ste opravili vse preostale naloge, preberite besedilo o Svetlani Makarovič in popravite dve (morebitni) vsebinski napaki. (Besedilo je prirejeno po Wikipediji.)

(Napak je v tu prvotno objavljenem besedilu več kot le dve - preostale pustite v izziv kolegom, kolegicam, ki bodo besedilo brali za vami.)

Svetlana

Svetlana Makarovič, ena najbolj znanih slovenskih ilustratork, je bila rojena leta 1939 v Celju. Ko je bila stara dve leti, se je s starši preselila v Šiško (kasneje priključeno mestu Ljubljana). V Ljubljani je končala srednjo gradbeno šolo in diplomirala najprej na AGRFT, nato pa še na oddelku za primerjalno književnost Filozofske fakultete (UL).

Od leta 1970 do upokojitve je delovala kot svobodna književnica. Zaradi svojega izjemnega opusa je prejemnica izjemne pokojnine za posebne zasluge na področju izobraževanja, kot prejemnica Levstikove nagrade za življenjsko delo pa je dobila svoje obeležje v Jurčičevih arkadah pred knjigarno Konzorcij v Ljubljani.

Svetlana Makarovič je napisala več kot 200 knjižnih del; poleg poezije in proze se je uveljavila tudi v radijskih in lutkovnih igrah za otroke, dramah za odrasle in kot avtorica številnih mjuziklov, v katerih je tudi sama pogosto in rada nastopala. Med Slovenci je znana tudi kot velika ljubiteljica in zagovornica živali, še zlasti mačk, morskih zvezd in kosovirjev.