PRAVLJIČNA JOGA

Stran 1

PRAVLJIČNA JOGA ZA MALČKE (2,5 do 5 let)

Pravljična joga je namenjena otrokom vseh starosti. Vadi se v starostno različnih skupinah, najmlajši vadijo skupaj z mamicami, očki, babicami oziroma z nekom, ki mu zaupajo. Pravljična joga je lahko čudovita izkušnja tudi za celotne družine.

Pravljična joga pozitivno učinkuje na

motorične in koordinacijske spretnosti

nadzor nad čustvi in njihovo umirjanje (boljše spanje in manj čustvenih izbruhov); samozavest; imunski sistem; telesna moč in gibljivost; telesno držo; kapaciteto pljuč; zavedanje in obvladovanje telesa; zbranost; ustvarjalnost.

Stran 2

PRAVLJIČNA JOGA ZA ŠOLARJE (6 do 8 let)

Posebna kombinacija Iyengar joge za otroke, fizično zahtevne in izzivane tehnike, ter nežnih, meditativnih čuječnostnih iger in tehnik, dela to vadbo edinstveno. Še posebej je namenjena šolarjem, ki se v svojem vsakdanu spopadajo s stresnimi situacijami, svojim čustvenimi odzivi nanje; ki si želijo več notranjega miru, osredotočenosti in moči.

Ko smo čuječi, se zavedamo vsega kar je, takega kot je, brez presojanja. Zavedamo se telesnih občutkov, čustev, dražljajev iz okolice, misli - a se jim ne pustimo zapeljati. Sistematično ohranjamo pozornost in predano negujemo pozitivna stanja zavesti in pozitivne vrednote, na primer sočutje in prijaznost. Čuječnost pomaga ustvarjati prostor, v katerem lahko svojo reakcijo na dražljaj izberemo zavestno, namesto da bi reagirali impulzivno in avtomatično.

Stran 3

Brez pritiskov in tekmovanja

V jogi ni tekmovanja, primerjanja in pritiskov – edini izziv, ki je pred otrokom, je on – sam sebi. In ko opazi, da vaje izvaja vedno bolje, se v njem pojavi želja po napredku, ki je pri vajah joge pozitivna motivacija, ki žene otroka, da izvaja njemu prilagojene asane in se ukvarja sam s seboj, kar od njega terja veliko pozornosti – prav to pozornost in osredotočenost pa nato lažje prenese tudi v vsakdanje življenje.

Liki iz živalskega sveta in narave

V pravljičnem potovanju po jogi otroci spoznavajo osnove in imena asan, ki so prilagojene njihovi starosti in dojemanju. Ker joga oponaša živalski in rastlinski svet, v otroku odpira le še novo možnost dojemanja sveta; pes, mačka, lev, kobra, drevo, lotos, strešica, bojevnik so zanimivi tudi, ko se prelevimo v njih kot mali jogiji.

In ob učenju abecede – zakaj ne bi črk narisali tudi s svojim telesom? Vsak otrok si jih bo tako zapomnil lažje in hitreje.

Iz ust malih jogijev je vedno slišati tudi pesem, včasih uro popestrijo zvoki iz narave ali zven tibetanskih skled, zvonjenje zvončkov. Včasih je joga zelo umirjena in drugič ena sama zabava, na kateri se smeji in pleše.

Z globokim vdihom življenja Tako kot odrasli se tudi otroci na jogi učijo pravilno dihati – svoja vdih in izdih spoznavajo na nešteto različnih načinov, osvajajo tehnike sproščanja, izvajajo telesne vaje.

Glavni namen otroške joge je ohranjati elastično telo, krepiti moč, popravljati slabo držo, izboljševati koordinacijo, se vedno bolj zavedati svojega telesa in gibov v prostoru, obenem pa povezati dihanje in se zavedati duševnih stanj ter najti svoj notranji mir.

Ura joge je kot velikanska igralnica, na kateri se trudimo, da so mali jogiji srečni, umirjeni in zdravi otroci, ki prepoznavajo prave življenjske vrednote in so sposobni pomagati sebi in drugim, če ne še danes, pa morda jutri.

Z veliko domišljije

Danes so otroci preobremenjeni s preveč natlačenimi urniki, informacijami in družinskimi težavami, kar lahko povzroči resne frustracije, a z vajami, ki jih vodi domišljija, usmerjenimi izključno na telesni in duševni razvoj otroka, lahko ves hrup zunanjega sveta utihne.

V tej tišini in hkrati veličastnemu svetu domišljije najde otrok sebe in če mora biti strašni lev, ki izbruha vso jezo tega sveta, to tudi naredi. Morda raje pokaže svojo moč mogočnega hrasta, ali pa je sramežljiva muca.

Lahko pa poleti kot metuljček v svet, ki ga kot buba še ni poznal ... Verjemite, prej ali slej vam bo po telefonu (slušalka je kar njegova noga, ki jo prisloni na uho) želel povedati, kako lepo se ima in kje se pravkar potepa.

In končno sprostitvi Tudi če je vaš otrok živahen kot iskrica žerjavice, se bo ob koncu ure, ki je namenjen sproščanju, verjetno sprostil lažje in hitreje od večine odraslih. Sprostitev v otrocih sproži ustvarjalnost, boljšo komunikacijo in občutek sreče.

Prav zato otroci po uri joge najbrž ne bodo kriče oddirjali v garderobo. "Prav starši najbolj živahnih otrok mi poročajo o največjih spremembah," pravi Urška Božič, učiteljica pravljične joge Mali Buda.

Otroci s posebnimi potrebami Po uri pravljične joge se bodo odlično počutili tudi otroci s telesnimi in duševnimi težavami – celo avtističnim otrokom ali invalidom se bodo po posebej prirejeni uri samo zanje po vadbi drugače svetile oči, kar bo odsev njihovega telesnega in duševnega dela.

Brez predsodkov "Ob besedi joga se ljudem v glavah začnejo odvijati različni filmi – nekaterim se zdi joga eno samo sedenje in prepevanje, drugim zgolj dihanje, tretji poznajo fizične asane, četrti jo povezujejo s svetom ezoterike in kultov ... O jogi obstaja ogromno mnenj in predsodkov. Pravljična joga je vodena vadba z elementi joge, ki je popolnoma prilagojena otrokom. Torej je daleč od umirjenosti, ki si jo nekateri predstavljajo. Poleg vseh naštetih prednosti predstavlja joga vrednoto, ki bi jo vsak starš zlahka vzel za svojo: spoštovanje. Do samih sebe, do drugih in do okolja, v katerem živimo," je o predsodkih o jogi, s katerimi se še vedno srečujejo učitelji joge za otroke, spregovorila Urška Božič, avtorica priročnika o pravljični jogi.