Trideset kilometrov iz Ljubljane po magistralni cesti mimo Škofljice, Turjaka pridemo do vasi Rašica (Raščica), rojstnega kraja Primoža Trubarja. Tu je križišče cest in poti proti Velikim Laščam, Dobrepoljski dolini in Muljavi, proti Ljubljani in proti Robu, pa Rutam - evropskemu križišču pešpoti E - 6 in E - 7, Blokam. Ĺ˝e v davnini je bilo na tem križišču zelo živo. Tu so se srečevali ljudje iz vseh slovenskih krajev, tu je bila mitnica in pravi pravcati semenj, kjer je svoje novice prodajal vzhod zahodu, sever jugu in obratno. Tudi bogato fužinarstvo ob potoku Raščica je prispevalo h gospodarskemu povezovanju z Evropo (Trst, Benetke, Reka…). Svoj pečat so večkrat doprinesli tudi roparski Turki.
V takih razmerah se je rodil Primož Trubar v mlinu ob Rašici pod istoimensko vasjo, ki jo povezuje cerkvica sv. Jerneja.
Slikoviti Temkov mlin so velikolaški zanesenjaki predelali v Trubarjev gaj, ki ga krasijo krasna okolica ob potoku Raščica, spominska soba v nekdanjem mlinu, galerija v gospodarskem poslopju, žaga, dvokrilni kozolec, Tršarjev kip Primoža Trubarja ob vstopu v spominsko sobo, dom ribičev, igrišče za odbojko, prodajalna spominkov, gostišče Trubarjev hram…
Poskrbljeno je za parkiranje avtomobilov in avtobusov. Z imenitnim vodičem si pričarate Trubarja v vsej njegovi veličini in pomembnosti. Gre za neponovljiv kulturni dogodek, ki ga mora biti deležen vsak Slovenec.

http://www.velike-lasce.si/velikolaska-dezela/kulturne-znamenitosti/147-trubarjeva-domacija.html
Last modified: Thursday, 25 January 2018, 12:21 PM