Spoštovane kolegice in kolegi.
Geografi ponavadi veljamo za iznajdljive in prilagodljive učitelje, zato verjamem, da bomo skupaj kos tudi temu aktualnemu izzivu. Je pa res, da nas je mogoče mnoge situacija ujela nekoliko nepripravljene, kar se tiče tako imenovanega pouka "na daljavo". Opažam, da je zelo velik problem tudi računalniška pismenost.
Kot mnogi izmed vas imamo tudi na OŠ Mirana Jarca v Črnomlju urejene spletne učilnice. Sam sem že v petek z učenci od 6.-9. razreda navezal tudi stike na njim zelo priljubljeni družabni aplikaciji Snepchat. Komunikacija preko tega se je izkazala kot primer dobre prakse. Prvič, ker to množično uporabljajo, in drugič, ker se mi zdi uporaba mailov pri tej starosti manj uporabna. Učenci se odzivajo na moja sporočila zelo hitro. Ustvaril sem pogovorne skupine po razredih, člani skupin so povečini skoraj vsi učenci. Nenehno pa jih tudi vzpodbujam k temu, da se med sabo obveščajo. Že med poukom sem se z njimi tudi veliko pogovarjal o prevzemanju odgovornosti, tako da sedaj računam, da jih bo čimveč dejavnih, utopično pa je seveda pričakovati, da bodo zadolžitve, ki jih bodo dobili, opravili vsi.
Po predmetih učencem dam navodilo za delo na način, da jim v učilnico prilepim ppt predstavitev teme, ki bi jim jo predaval pri pouku. PPTje imam v googlovih dokumentih, učenci imajo preko povezave omogočen pogled. K vsaki temi sem tudi dodal interaktivne vaje, ki sem jih dobil na povezavah, ki ste jih delili tukaj. Za to se vam iskreno zahvaljujem. V prihodnjih dneh bom v učilnicah tudi pripravil različne kvize z različnimi tipi vprašanj. Možnosti je veliko. Tudi Kahoot je zelo uporabna zadeva. V devetem razredu sem upošteval priporočila o aktualizaciji, ta teden mi učenci devetega razreda pišejo dnevnik dogodkov. Je pa res, da ustvarjanje teh vsebin vzame izredno dosti časa, sploh če želimo, da je zadeva izpeljana na nekem nivoju. Razmišljam tudi, da bi za učence pripravil konferenco v voxu, ali pa mogoč posnel kakšen video in ga priložil v spletno učilnico. Trudim se, da bi učencem zadeva bila čimbolj zanimiva, kajti to je po mojem pogoj, da bodo k delu tudi pristopili. Najbolj pomembno pa seveda je, da jim to omogočimo. Pomemben pa je seveda nabor različnih načinov dela.
Spoštovani kolegi. Zahvaljujem se vam za vse komentarje, namige, predloge. Marsikaj kar preberem in dobim tukaj, lahko uporabim. Želim vam vse dobro, pazite nase.
Ostanite zdravi.
Lep pozdrav.
Darjan Grudnik